Sterk og varig vekst i sports- og energidrikk
Kategorien funksjonelle drikker opplever eksplosiv vekst for tiden, drevet av forbrukernes etterspørsel etter produkter som tilbyr helsefordeler, utover grunnleggende hydrering. Den globale markedsverdien forventes å vokse til USD 204 milliarder (NOK 2063 mrd.) i 2028, med en årlig vekstrate på 5,8 %, noe som gir store muligheter for innovasjon i denne sektoren.

Drikke for helsegevinster
Funksjonelle drikker inkluderer sportsdrikker, energidrikker, klar-til-drikke (RTD) te og funksjonelt vann. Disse utnytter forbrukernes ønsker om forbedrede sportsprestasjoner, restitusjon, kognitiv støtte og tarmhelse, samtidig som de støtter en stadig mer travel, urban livsstil.
Produsentene bruker i økende grad funksjonelle ingredienser, som vitaminer, mineraler, aminosyrer, probiotika (melkesyrebakterier) og kostfiber, for å lage drikker som er rettet mot spesifikke helsegevinster. Kognitive funksjonsboostere som nootropika (naturlige stoffer for bedre hjernehelse), får stadig større popularitet blant forbrukere som søker mental klarhet og stresslindring, mens probiotika og fiber dekker den økende etterspørselen etter løsninger for tarmhelse.
Kreative smakskombinasjoner
Ifølge en rapport fra 2022 foretrekker opptil 89 % av forbrukerne å dekke sine helsebehov gjennom funksjonell mat og drikke, fremfor kosttilskudd. Derfor bør produsenter være innovative med kreative smakskombinasjoner og innhold, som sikrer både næringsrike og velsmakende produkter. For eksempel gir naturlige ekstrakter en rekke muligheter for å øke søtheten og maskere bismak. Tilsetting av vitaminer og mineraler er en økende trend i lanseringer av juice, nektar og frukt eller smakstilsatt vann i Europa.
Kilder: Haarla, Mintel GNPD