Norge er fremdeles det mest populære ferielandet. 63 prosent av de som planlegger å ha ferie, sier de skal tilbringe hele eller deler av ferien i Norge.

De fleste nordmenn planlegger norgesferie i sommer

63 prosent av nordmenn planlegger å tilbringe hele eller deler av sommerferien i Norge i år. Vestland og Agder er de mest populære fylkene, og mange drømmer om Nord-Norge.

Seks av ti nordmenn tar sommerferien 2024 i Norge. Dette kommer frem i NHO Reiselivs ferske sommergallup.

Hvert år gjennomfører NHO Reiseliv en gallup som kartlegger nordmenns reiseplaner for sommerferien.

Årets undersøkelse viser at åtte av ti planlegger å dra på sommerferie i år. Andelen som skal på ferie, har holdt seg relativt stabil de siste tre årene.

Norge er det mest populære ferielandet

Norge er fremdeles det mest populære ferielandet. 63 prosent av de som planlegger å ha ferie, sier de skal tilbringe hele eller deler av ferien i Norge.

– Mange nordmenn oppdaget Norge som ferieland under pandemien, og det er gledelig å se at Norge fortsatt er det mest populære ferielandet. På grunn av den svake kronen forventer vi også at flere utenlandske turister tar turen til Norge i år. Det ligger med andre ord an til en god sommer for norsk reiseliv, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

Mange kombinerer Norge og utlandet i sommer

Utenlandsferie begynner også å bli mer populært igjen, etter nedgangen som kom under koronapandemien. 46 prosent i undersøkelsen sier at de planlegger å reise til et land i Europa (utenom Skandinavia) i år. Det er en økning på åtte prosentpoeng fra fjorårets måling, men fortsatt lavere enn i årene før koronapandemien.

– Jeg kan forstå at flere ønsker å reise på ferie til utlandet etter flere år med restriksjoner. Samtidig ser vi at de fleste som skal på utlandsferie, også planlegger å feriere i Norge. Det kan virke som flere kombinerer utenlandsferie og norgesferie, heller enn å velge bort norgeferien, sier Krohn Devold.

Vestland og Agder populære fylker

Vestland og Agder er fylkene som flest nordmenn planlegger å reise til i sommer. Én av fem i utvalget planlegger sommerferie i et av disse fylkene. Andelen som planlegger å dra til Rogaland og Møre og Romsdal har falt noe siden sist måling.

Om vi deler landet i større områder, er Østlandet en klar favoritt. Litt over halvparten i utvalget har planer om å besøke Østlandet i sommerferien.

Oslo er byen som flest planlegger å besøke. En fjerdedel av de som planlegger å feriere i Norge i sommer, skal besøke Oslo.

Nordmenn drømmer om Nord-Norge

Nord-Norge er fremdeles området flest ville reist til dersom de kunne velge helt fritt. På spørsmål om hvilket fylke de ville valgt, uavhengig av hvor de har feriested eller familie/venner, svarer 17 prosent Nordland. Legger vi til fylkene Finnmark (9 prosent) og Troms (5 prosent) ser vi at fylkene i Nord-Norge er drømmen for 31 prosent i utvalget, eller nesten én av tre. 13 prosent av de spurte ville valgt Vestland, mens 12 prosent holder en knapp på Agder.

– Det er ikke overraskende at Nord-Norge er drømmen for mange. Her får du midnattssol, fantastisk natur og et hav av unike opplevelser. Så dersom du ennå ikke har planlagt sommerferien, synes jeg absolutt du bør vurdere en tur til Nord-Norge, sier Krohn Devold.

Fakta om undersøkelsen

Hvert år gjennomfører NHO Reiseliv en sommergallup som kartlegger nordmenns reiseplaner for sommerferien. Undersøkelsen er gjennomført av Kantar. 1033 respondenter har svart.

Powered by Labrador CMS