Hotell

33% flere konkurser i hotell og restaurant i 2023

Til tross for julebordsforventninger, ble det likevel en økning på 19 prosent i konkurstallene for Hotell og restaurant i desember 2023, sammenlignet med samme periode 2022.

Publisert Sist oppdatert

­Ferske tall fra det globale data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet avslører økning i antall konkurser i desember 2023, etter en overraskende nedgang i november.

Oppsummert har 2023 vært et utfordrende år for norsk næringsliv, spesielt innen lavmarginbransjene. Den mye omtalte negative konkursutviklingen fortsetter med uforminsket styrke, og prognoser fra Dun & Bradstreet tilsier at konkurstallene skal ytterligere opp i 2024.

For hele 2023 var antall konkurser 4397, opp 18 prosent sammenlignet med hele 2022. Det betyr at i snitt gikk 12 norske bedrifter konkurs hver dag i 2023. Denne trenden er et tegn på en normaliserende økonomi, etter koronapandemiens unormalt høye oppbygging av egenkapital og offentlige overføringer. Siden 2021 er antall konkurser opp 32 prosent, og vi er på god vei mot nivåene fra før pandemien.

På den positive siden ga forventninger om desember og julehandel et positivt løft for handelsbedriftene, som har hatt det tøft i 2023. Detaljhandel opplevde en reduksjon i konkursene på 26 prosent i desember 2023, sammenlignet med samme periode 2022. Til tross for julebordsforventninger ble det likevel en økning på 19 prosent i konkurstallene for Hotell og restaurant i desember 2023, sammenlignet med samme periode 2022.

Ser man på året som helhet målt mot 2022 er Detaljhandel fortsatt årets største taper, til tross for sterk julesesong (35 prosent økning). Hotell/Restaurant (33 prosent økning), og Eiendom (22 prosent økning) følger tett etter. Jordbruk/Skog/Fiske har også sett 35 prosent økning, men her består den høye prosentmessige økningen av lave tall.

Flere konkurser forventes i 1.kvartal

I det kommende året forventes en betydelig oppsving i antall konkurser, særlig innen hotell, restaurant og handel i første kvartal av 2024. Denne utviklingen speiler overgangen tilbake til en mer tradisjonell økonomisk situasjon, etter de unike forholdene skapt av koronapandemien.

– Fasiten for 2023 og desember understreker en dypere trend i norsk næringsliv. Sesongbaserte oppsving kan gi en kortvarig lindring for utvalgte sektorer, men underliggende strukturelle utfordringer må adresseres for langsiktig stabilitet. I tillegg viser økningen i konkurstallene for Hotell/Restaurant at tilpasning til en post-pandemisk økonomi er mer utfordrende enn mange hadde forventet. Dette tyder på at næringslivet sliter med å finne en ny balanse mellom driftskostnader og inntekter i et endret marked, sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør, Dun & Bradstreet Norge.

Powered by Labrador CMS