Hotell

- Alle som har ønsket opphold i vinterferieukene har fått plass, sier adm. dir. for Beitostølen Resort, Atle Hovi.

Nordmenn booker senere og senere

Mange nordmenn har ikke fått de feriehyttene og leilighetene de ønsket seg på populære skidestinasjoner denne vinteren, fordi de har booket for nær planlagt ankomst.

Publisert Sist oppdatert

­Arne Kjelsnes, som driver utleie av fritidseiendommer og leiligheter bl.a. i Trysil, Hemsedal, Savalen og Lillehammer forteller at utlendinger bestiller i god tid, mens nordmenn ofte forsøker å bestille samme dag som planlagt ankomst. Det betyr at nordmenn ofte ikke får de hyttene og leilighetene de ønsker seg.

– Jeg opplever samme mønster på samtlige av destinasjonene der jeg har hytter og leiligheter; Hemsedal, Trysil og Savalen. Før pandemien bestilte også nordmenn mye tidligere, for eksempel bestilte julegjestene ofte sin vinterferie og påskeferie når de sjekket ut. På meg virker som om mange norske gjester ikke får den vinterferien de ønsker på grunn av for sen bestilling. Vi hører om de som reiser til utlandet isteden, fordi ferien er avtalt med arbeidsgiver og ikke kan forandres. Mange nordmenn blir skikkelig overrasket over at det ikke er ledig kapasitet. De tror attpåtil at de skal få rabatterte opphold "last minute", sier Arne Kjelsnes.

Nordmenn er mer værsyke

– Etter pandemien kan vi generelt si at det norske markedet bestiller kortere tid før ankomst. Likevel, Beitostølen Resort har rundt 3000 kommersielle senger i systemet og alle som har ønsket opphold i vinterferieukene har fått plass. I år har vi utvidet med 55 nye leiligheter i Riddergaarden, vi har også bygget 78 på Riddertunet, så kapasiteten er god, sier administrerende direktør for Beitostølen Resort, Atle Hovi. Han forteller at utenlandske gjester gjerne booker et halvt år i forveien, mens nordmenn forholder seg mye til Yr.

– De er litt mer værsyke og avventer ofte værmeldingen. Også til vinterferien og påskeferien er det mye norske bookinger tett innpå ankomst. Men i år ser vi at påsken er kjempebra booket, der har vi 65 prosent belegg allerede, en måned før påskeferien. Mye tyder på at det kan bli en rekordpåske i år, der vi får syv til ti dager med fullt trykk. Påsken kommer også såpass tidlig at det ikke blir så mye konkurranse fra båtpuss og andre våraktiviteter. Tidlig påske er gull verdt for oss, dessuten har vi lagt opp til vårski-pakker etter påske, sier Atle Hovi.

– Vi har også fått inn charterfly fra England med Crystal Ski Holidays, bare denne uken har vi over 90 gjester derfra. De bor her fra søndag til søndag og benytter skiskole og skiutleie, kort sagt full pakke. Vi merker også at vi har fordel som en snesikker destinasjon. Forrige uke fikk vi britiske gjester som egentlig skulle til Bulgaria og Andorra, begge de destinasjonene mangler sne, så de kom hit isteden, sier Atle Hovi i Beitostølen Resort.

Hotell- og flybookinger

Også innen andre deler av reiselivet meldes det om kortere «lead time» for norske bestillinger nå, enn før pandemien. Peter Wiederstøm i Wiederstrøm Hotel Consulting, som samarbeider tett med Benchmarking Alliance i Norge, har et generelt inntrykk av at «lead time» blir kortere og kortere. Tallene fra Benchmarking Alliance skiller ikke mellom bookinger foretatt av nordmenn og utlendinger, så det vanskelig å si om det er nasjonale forskjeller.

På den annen side melder flyselskapet Norwegian, i en børsmelding, om gode markedsutsikter, blant annet fordi kundene nå bestiller reiser tidligere enn i de to foregående årene. De presiserer ikke om dette gjelder både nordmenn og utlendinger, men nordmenn er i klar majoritet blant Norwegians passasjerer.

Powered by Labrador CMS