Mat og drikke

13% reduksjon av matsvinnet i serveringsbransjen

Kartleggingsresultater (2022) viser at matsvinnet i mat- og serveringsbransjen er redusert med 25 prosent målt i kg per innbygger fra 2015 til 2022.

Publisert Sist oppdatert

­Dette er en bedring på ni prosent sammenlignet med 2015-2021 og betyr at bransjen er på god vei til å nå neste delmål i bransjeavtalen om 30 prosent reduksjon innen utløpet av 2025.

Matsvinnet utgjorde totalt for alle sektorer i 2022:

• 155.200 tonn

• 0,45 millioner tonn CO2-ekvivalenter

• Et økonomisk tap på ca. 6,9 milliarder kroner

– Det er gledelig å se at matsvinnet fortsatt er på vei ned i mat- og serveringsbransjen og at matindustrien som tidligere har ligget lengre bak delmålet på 30 % innen 2025 under bransjeavtalen, nå også viser en betydelig reduksjon. Vi ser mange gode eksempler på hardt arbeid, mer bevissthet og samarbeid i verdikjeden som viser seg å gi gode resultater. Fremover blir det spennende å se hvordan myndighetene velger å realisere anbefalingene til Matsvinnutvalget og deres 35 foreslåtte matsvinntiltak, sier Anne-Grete Haugen i Matvett.

Når det gjelder serveringsbransjen er matsvinnet i tonn redusert med 13 prosent siden 2017, matsvinnet i 2022 var på 17.504 tonn med et estimert klimaavtrykk på 63.000 tonn CO2-ekvivalenter og et økonomisk tap på ca. 0,9 milliarder NOK. De største varegruppene i serveringsbransjen er blandingsretter, frukt og grønt samt brød og bakervarer.

Powered by Labrador CMS