Gunnar Bakke i bransjeforeningen BKLF vil ha opprinnelsesmerking.

Billige importbakevarer truer norske arbeidsplasser

De siste årene er det etablert mange utsalgssteder basert på importerte deigemner eller halvstekte bakervarer fra utlandet, med varer til lavere pris enn de tradisjonelle norske bakeriene. Løsningen er opprinnelsesmerking, mener bransjeforening.

De mest kjente av nyvinningene er Backstube og Bake Me Up. En hovedårsak til de lave prisene, er at det i realiteten er nesten tollfritt å importere deig eller halvstekte bakervarer til Norge fra EØS. Det bekymrer Gunnar Bakke, direktør i Baker- og Konditorbransjens landsforening (BKLF). Han mener salget hos de importbaserte kjedene går på bekostning av norske arbeidsplasser og norske bakerier. I tillegg fører det til lavere behov for utdanning og rekruttering, siden produksjon skjer i utlandet. Det er også uheldig for norske bønder, som skal dyrke mel som norske bakere kan bruke til bakingen.– Bransjen jobber mye med rekruttering og snakker mye om norsk korn, og alle er opptatt av at vi skal spise mer norske råvarer. Alt dette er i spill hvis man undergraver produsentene, advarer Bakke.

For å lese denne saken må du være abonnent

Reiseliv1 & Convenience – nye saker på nett hver dag og 7 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler på både reiseliv1.no og convenience.no samt e-utgaven.

Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
3 mnd

150,- 575,-

KJØP

Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
12 mnd

1875,-

KJØP

Reiseliv1 & Convenience
Nett
1 mnd

1,- 145,-

KJØP

Reiseliv1 & Convenience
Nett
12 mnd

1430,-

KJØP

Powered by Labrador CMS