
Dagens viktigste måltid for mange – ofte et tapsprosjekt for hotellene
Hotellbuffeten har lenge vært en selvskreven del av hotellopplevelsen, men er det virkelig slik fremtidens hotellfrokost bør se ut? Det spørsmålet stilte teamet bak det nye livsstilhotellet Hobo, som åpner på Karl Johans gate i Oslo i oktober. De inviterte bransjefolk og andre som har meninger om frokosten til et miniseminar.
Buffetene blir stadig større, matsvinnet øker og bærekraften glipper. Flere og flere hoteller utforsker nå nye løsninger, med mer gjennomtenkte serveringsformer, som setter kvalitet og bærekraft i fokus.
Har frokostbuffeten fortsatt livets rett?

– Hotellfrokosten et av de mest utfordrende og minst diskuterte tilbudene i vår bransje. Frokost er bare et tilbud vi skal ha, og somregel som buffet. Hvordan ser fremtidens hotellfrokost ut, har buffeten fortsatt livets rett? Vi skal være en del av Strawberry, som har rundt 240 hoteller og nesten alle serverer frokostbuffet. Men Hobo skal være en utfordrer. Oslo er iferd med å bli en moden hotellby, det er stort spenn i både konsepter, kvalitet og pris, derfor har vi muligheter til å tenke nytt og kanskje utfordre noe av det mest etablerte tilbudene i hotellbransjen, sa Wilhelm Hartwig GM på Hobo Oslo.
Frokost er dagens viktigste måltid for mange, mens for andre kan en kopp kaffe være nok. Likevel er frokost inkludert i romprisen på de fleste hoteller. Hvis gjestene forventer en stor buffet med alle mulige varme og kalde frokostretter, blir de skuffet hvis tilbudet er mye enklere. Men mange vil nok velge en enklere frokost, hvis det ble reflektert i en lavere pris for overnattingen. Det er vanskelig å skifte konsept, men et nytt hotell kan velge å satse på sitt eget frokostkonsept, forutsatt at dette kommuniseres til gjestene, slik at de vet hva de får.
Vanligvis det siste inntrykket gjesten får av hotellet
Det er stor konkurranse, hotellene imellom, om å ha den beste frokosten. Twinings Best Breakfast har bidratt sterkt til å gjøre hotellfrokosten til et konkurranseelement. Vinnerne er som oftest kjente hoteller med store, tildels overdådige buffeter.
– Vi ser at det er en stor utvikling på hotellfrokost generelt i Norge. Det er fortsatt mange overdådige buffeter, men mange har trimmet disse ned ganske betraktelig, sa Lene Risa Andersen, markedssjef i Haugen-Gruppen, som arrangerer Twinings Best Breakfast.
Hotellfrokosten er vanligvis det siste inntrykket gjesten får av hotellet og det viser seg at kvaliteten på frokosten betyr mye for ratingen gjestene gir.
Likevel, hvis man ser på frokosten separat, er det klart at de store buffetene er tapsprosjekter for hotellene. I tillegg er det ikke til å unngå at buffeter gir betydelig matsvinn. Mange trodde at pandemien betød dødsstøtet for buffeten, men den kom tilbake.
I utlandet betaler man ekstra for frokost, i Norge er den inkludert, stor sett, med 25% MVA, mens selve overnattingen er belagt med 12% MVA. Kanskje frokost bør prises separat, så imøtekommer man både gjester som liker å kose seg med en stor frokost, og de som nøyer seg med en kopp kaffe. Noen hotellkjeder har ikke inkludert frokost, f.eks.Citybox. Smarthotel inkluderer gratis frokost til gjester som bestiller direkte.