Serveringsmerket finnes i tre valører: gull, sølv og bronse.

Debio anbefaler Serveringsmerket til store og små virksomheter

– De fleste av oss tenker på landbruk som er på lag med natur, dyr og miljø når vi hører ordet «økologisk». Men økologiske produsenter bidrar til mer enn det. Det er vi glad for å kunne synliggjøre ytterligere for blant annet store virksomheter, sier prosjektleder Hege Bruce.

Mange virksomheter har de siste årene kjent på at det er vanskelig å nå ut om hvordan de jobber bærekraftig. Samtidig har kravene fra myndighetene til åpenhet og rapportering blitt større. Stadig flere bruker FNs bærekraftmål som styringsverktøy for virksomhetens samfunnsansvar.

Det siste året har Bruce ledet et omstillingsprosjekt som skal gjøre det mer attraktivt og enklere å få Serveringsmerket. Merket tildeles aktører som serverer mat og drikke, og har oppnådd en viss andel økologiske produkter i beholdningen.

Som en del av prosessen har Serveringsmerket knyttet seg tettere på en annen tjeneste: Matvalget, som består av et tverrfaglig team med lang erfaring fra stordrift. De veileder offentlige og private storkjøkken som vil lage bærekraftige måltider.

– Mange av Matvalgets kunder er stolte av endringene de har fått til. Serveringsmerket er diplomet de har kvalifisert for i enden av reisen, sier Hege Bruce.

 Nye sertifiseringsregler

Alle virksomheter, uavhengig av størrelse, kan søke Serveringsmerket. Det gjelder restauranter, kafeer, kantiner, cateringvirksomheter, fastfood-virksomheter, institusjonskjøkken og hotellkjøkken. Også arrangementer kan søke om bruk av Debios Serveringsmerke. Fra 1. juni trer nye sertifiseringsregler i kraft. Samtidig blir sertifiseringen lansert som en heldigital prosess.

Serveringsmerket finnes i tre valører: gull, sølv og bronse. Minimumskravet er at 15% av produktholdningen er økologisk. For å kvalifisere for gull, er kravet over 90%.

 Økologisk produksjon følger et offentlig regelverk som det føres et uavhengig tilsyn med, noe som betyr at råvareprosessen er grundig kontrollert og dokumentert.

– For å nå bærekraftmålene verden har satt seg, kreves det handling og systemer man kan ha tillit til. Uavhengige miljømerkeordninger gir en tydelig bekreftelse på at virksomheten tar sin del av ansvaret, og er en viktig brobygger mellom virksomhet og samfunn. Serveringsmerket gjør det lettere for forbrukere å finne stedene som satser på bærekraftig mat og drikke, sier daglig leder i Debio, Johan Henrik Kintzell Frøstrup.

Powered by Labrador CMS