
Den internasjonale hamburgerdagen
Onsdag 28. mai markeres den internasjonale hamburgerdagen. For matleveringstjenesten Wolt er burger den klart mest populære matretten å få levert hjem. Der er det hamburgerdag hver eneste dag.
Selv om hamburgeren har navnet fra den tyske byen Hamburg, er dagens burger en helamerikansk oppfinnelse. Hamburger steak, som nettopp var en slags kjøttkake laget av kjøttdeig, og gjerne solgt som frokost med brun saus, var populært i flere havnebyer i USA på slutten av 1800-tallet. Hvem som først skal ha lagt denne mellom to stykker brød er usikkert, men både Fletcher Davis fra Texas, Oscar Weber Bilby fra Oklahoma og brødrene Frank og Charles Menches fra Ohio nevnes som oppfinnere. Congressbiblioteket i Washington, DC gir æren til den danske immigranten Louis Lassen i New Heaven, Connecticut. Han skal i 1895 ha laget verdens første hamburger da han la den flate kjøttkaken mellom to toastskiver. – Og det skal vi være glade for! Det er ganske utrolig at et såpass enkelt produkt kan være så godt! Uansett om du er en skikkelig burgerpuritaner, og går for den klassiske med storfekjøtt, burgerbrød, ost, tomat, salat og løk, eller er mer eksperimentell og kombinerer ulike typer kjøtt, stekt sopp og blåmuggost, finnes det i dag et helt enormt utvalg burgere som du kan få levert hjem på døren, sier Christian Kamhaug, burgerentusiast og kommunikasjonssjef i Wolt Norge.
Hamburger er den klart mest populære retten å få bestilt hjem, i nesten alle byene Wolt leverer hjem. Wolt er etablert på nærmere 60 steder i Norge, fra Mandal i sør til Alta i nord, og med noen få unntak er hamburger det som selger aller mest på Wolt. – Bodøværingene sverger til sushi, og i Tromsø var det helt frem til i fjor pizza som tronet på toppen. Etter at McDonald’s åpnet verdens nordligste McDonald’s i byen, seilte imidlertid burgeren opp som den klare favoritten også i Nordens Paris. Så langt i år har vi levert mer enn 900.000 burgermåltid til sultne nordmenn - det er 25 prosent mer enn i samme periode i fjor.
Totalt solgte vi nærmere to millioner burgermåltid i fjor, og det kommer vi sannsynligvis til å tangere med god margin i år, sier Kamhaug mellom burgerbitene.
Noen av de mest populære restaurantene på Wolt - som McDonald’s, Burger King, MAX og Jønk - er alle burgerrestauranter, og burgeren er storfavoritt over hele landet. Nå i mai feirer Wolt og utvalgte samarbeidspartnere burgerdagen med Burger Boost, den største burgerkampanjen noensinne i Norge.
Her selges det mest burgere i Norge:
1. Oslo
2. Trondheim
3. Bergen
4. Lillestrøm
5. Stavanger
6. Tromsø
7. Asker og Sandvika
8. Kristiansand
9. Fredrikstad
10. Sandnes
Ikke overraskende er pommes frites det mest populære tilbehøret til hamburger, mens det vanligste å be om å fjerne fra burgeren er sylteagurk, etterfulgt av løk og sennep.
Burger også på hjemmekjøkkenet
I tillegg til ferdig stekt burger levert hjem på døren, tilbyr også Wolt rå burgere som kundene kan steke selv. Nå som grillsesongen er i gang, går det mye både ferske og frosne burgere gjennom Wolt Market og samarbeidende Meny-butikker.
– Hjemmekokkene er ganske tradisjonelle i valgene sine. Hos Wolt Market er det Gildes ferske storfeburger, Grillstads frosne storfeburgere og Priors crispy chicken burger som er de mest populære i år, sier Kamhaug.
Også Meny sin ferdig stekte Angusburger, som de selger varme i sine butikker, kan nå også kjøpes og leveres med Wol. Denne har blitt en stor suksess.