Nasjonale kostråd
Dette er «kostrådene for god helse og gode liv» som legges fram 15. august
De nye nasjonale kostrådene er myntet på befolkningen fra to år og oppover. De gir også veiledning til arbeidet med kosthold i barnehage, skole, bo- og behandlingssentre, helsetjenesten og i Forsvaret.
Det første forslaget til nye nasjonale kostråd ble presentert 22. mars i år. Den endelige versjonen presenteres altså 15. august, under Arendalsuka. Den dagen legges det også fram en rapport som skal gi svar på om de nye rådene faktisk dekker kroppens næringsbehov.
Fra tolv til seks råd
Flere relaterte artikler
Dette er de foreløpige forslagene, ifølge Helsedirektoratet:
1. Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket, og spis med glede.
2. Frukt eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
3. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
4. Fisk og sjømat, bønner og linser og rent kjøtt er gode kilder til protein – varier blant disse. Velg lite rødt kjøtt og minst mulig bearbeidet kjøtt.
5. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
6. Mat og drikke med mye salt, sukker eller mettet fett bør begrenses.
Skal forebygge kroniske sykdommer
Fram til de endelige, nye kostrådene lanseres, gjelder dagens 12 kostråd med praktisk informasjon og begrunnelse.
Kostrådene skal bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer.
Et usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død, framhever Helsedirektoratet.





Nylige artikler
100 års jubileum for Grüne Woche i 2026
Oslometeren skal utredes
Thon samler alle sine kjøpesentre
Citybox skal åpne sitt tredje hotell i Bergen
Regjerende Nordisk mester blir Executive Head Chef på Savoy 1918
Mest leste artikler
Historisk gjenåpning: Nils Flatmark leder Savoy 1918s kjøkken
Oppdag de største reisetrendene for 2026: Personlige og meningsfulle opplevelser
Nye Radisson-hoteller i Bergen: Unike opplevelser med Magic Norway
Opplev Hobo Oslo: Et unikt lifestyle-hotell i hjertet av byen
RevPAR-utvikling for Oslo-hotellene: En analyse av november 2025