Friske viner fra Nord-Portugal
De lette, friske og relativt alkoholsvake Vinho Verde-vinene blir stadig bedre og mer populære. Vinho Verde er en av Portugals 14 vinregioner og ligger nordvest i landet. Dette er en av de største vinregionene i Europa og en av verdens eldste.
Vinho Verde er best kjent for friske hvitviner med alkoholnivå mellom 8,5 og 11,5 prosent. Vinene blir ofte laget ved å blande forskjellige druetyper, men hoveddruen er klassiske Alvarinho. Det grønne landskapet med elvedaler og fjell, gir friske og lett aromatisk viner. Kvaliteten er idag meget god og prisnivået fortsatt moderat. Rundt halve produksjonen eksporteres og hvert år settes nye eksportrekorder.
De geografiske grensene er naturlig definert: i nord av elven Minho, i øst og syd av fjellene som avgrenser det atlantiske området Entre-Douro-e-Minho og innlandsregionene med Middelhavsklima. I vest utgjør Atlanterhavet grensen. Denne regionen er fra naturens side ideell for å produsere gode hvitviner. Vinteren er kald og regnfull, sommeren varm og tørr. Temperaturene er generelt milde gjennom hele året. I tillegg til selve Vinho Verde-området produseres også denne typen viner i naboregionen Minho, men bare rundt 4% av totalproduksjonen kommer derfra. Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes (CVRVV), som holder til i Porto, er markedsførings- og kvalitetssikringsorganisasjonen for Vinho Verde. De kontrollerer kvaliteten på vinene og bistår produsentene på forskjellige måter.
100 millioner liter i året
Vinho Verde-vinene passer glimrende til fisk og annen sjømat, salater, hvitt kjøtt, tapas, sushi, sashimi, asiatisk mat, og ikke minst som aperitiff. Regionen produserer nå rundt 100 millioner liter vin per år. 25.500 store og for det meste små vinbønder, dyrker druene. 20% av produsentene har rundt 80% av markedet. Det aller meste av vinen som produseres her er hvitvin, over 80%. En tommelfingerregel sier at 100 kilo druer gir 75 liter vin her, når det gjelder Alvarinho gir 100 kilo kun 65 liter. Rosévinene og musserende viner øker i popularitet, mens de røde vinene fra Vinho Verde går i første rekke til lokalmarkedet.
Nylige artikler
VM-feber på Hotels.com
Dette bør du tenke på før du gir medarbeiderne dine tilbakemeldinger
KI - en game-changer for hotellbransjen?
Air Baltic gjenopptar nedlagt rute til Norge
Geilo og Beitostølen på britisk topp 10-liste over rimelige skidestinasjoner
Mest leste artikler
Historisk gjenåpning: Nils Flatmark leder Savoy 1918s kjøkken
Hvordan KI revolusjonerer hotellbransjen: Effektivitet og personalisering
RevPAR-utvikling for Oslo-hotellene: En analyse av november 2025
Hvordan Norge kan bli et bærekraftig reisemål året rundt
Classic Norway Hotels: Årets bedrift 2025 og suksesshistorie i hotellbransjen