
Grønnsakenes konge - vårens delikatesse
Asparges setter sitt preg på menyene nå på våren og forsommeren. Både grønn og hvit asparges er velsmakende delikatesser, som løfter enhver rett. I tillegg er det sunnhet i hver bit.
Grønn og hvit asparges kommer fra samme plante. Forskjellen er at grønn asparges vokser over bakken og får sollys, mens hvit dyrkes under jord og forblir blek, fordi den ikke utvikler klorofyll. Asparges har lange tradisjoner og har vært dyrket helt siden romertiden. Den kalles ofte «grønnsakenes konge» – og med god grunn!
Asparges har lavt energi- og fettinnhold og er en kilde til kostfiber, folat (vitamin B9) og jern. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen og gjør at maten blir værende lengre i magesekken, før den sendes videre til tynntarmen (der næringsopptaket skjer). Dette gir en senere blodsukkerstigning, pluss jevnere og mer langvarig energi. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Opptaket av jern fra asparges økes i kombinasjon med vitamin C-rike frukt og grønnsaker, og sammen med kjøtt eller fisk.
Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø, mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Nederste del av stilken kuttes før koking. Hvit og lilla asparges bør skrelles med potetskreller, fra topp til bunn, før bruk. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farve. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.
Grønn Asparges
Grønn asparges er en vårfavoritt med en mild, aromatisk og litt nøtteaktig smak. Den passer godt i salater og som følge til både kjøtt og fisk, for eksempel røkt laks. Den norske sesongen varer fra begynnelsen av mai til sankthans, da får du den kortreist og ekstra fersk. Utenom sesong importeres den blant annet fra Syd-Europa og Peru.
Hvit asparges
Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord under hele vekstperioden og høstes når spissen kommer opp til overflaten. Den har en mer raffinert og søtere smak enn den grønne, og regnes som en delikatesse. Den meget aromatiske og fine smaken gjør sitt til at hvit asparges gjerne kan serveres som en egen rett, gjerne som hovedrett også. Hvit asparges kan kokes, stekes, wokkes og grilles. Den passer godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter. Den som har besøkt restauranter i Tyskland og andre steder på kontinentet om våren, har sikkert latt seg friste av retter med hvit «Spargel», sammen med for eksempel laks eller skinke, og ikke minst hollandaisesaus.
Kilder: Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (OFG) – frukt.no