
Gull og bronse til Norge i Nordisk mesterskap for lærlinger
Norges kokkelag gikk til topps, og servitørene vant bronsen i nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Danmark. Vi gratulerer Mari, Mathias, Milja og Kjersti med fantastisk innsats.
Kokkelærlingene Mari Solhaug Moi og Mathias Johnsen fra Fyr Bistronomi og Bar gikk helt til topps og vant gullet, mes servitørlærlingene Milja Mitchell Christinsdatter og Kjersti Frøslie Frey fra Statholderaarden vant bronsen under Nordisk mesterskap for kokk og servitørlærlinger i Silkeborg i Danmark 24. og 25. april.
Viktig arena for talentutvikling
– Lærlingene leverte fantastiske prestasjoner og resultater under mesterskapet i helgen. Og at de alle fremdeles er førsteårslærlinger, gjør at prestasjonen er desto mer imponerende! Å komme hjem med både gull og bronse i bagasjen står det stor respekt av, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.
Mesterskapet samler de beste lærlingene fra Norden, og deltakerne har gått gjennom regionale og nasjonale konkurranser for å sikre seg plassen i det nordiske mesterskapet.
– Konkurranser er viktige fordi de fremmer engasjement og talentutvikling, samtidig som deltakerne knytter verdifulle nettverk for fremtiden. Kokk- og servitørkonkurranser er dessuten viktige verktøy for å skape oppmerksomhet rundt fagene som igjen kan bidra til økt rekruttering til fagene, fortsetter Hamborg.
Konkurrerer i både teori og praksis
Konkurransen samler de beste lærlingene fra hele norden til vennskapelig konkurranse. Alle deltakerne har alle gått gjennom regionale og basjonale konkurranser for å sikre seg plassen i det nordiske mesterskapet.
Varierte oppgaver gjennom to dager
Under dag en skulle kokkene lage en treretters meny med kjente råvarer, mens servitørene blant annet fikk i oppgave å dekke bord, mikse drinker og gjenkjenne vin. Begge lag var dessuten gjennom teorioppgaver, gjenkjenning av redskaper og råvarer samt regneoppgaver.
På finaledagen tilberedte kokkene en fireretters meny basert på en "mystery box" til inviterte gjester, mens servitørene blant annet skulle dekke bord, sette viner, transjere ost, flambere desserten og være vertskap for gjestene.
Mesterskap er et springbrett for deltakerne
I tillegg er samarbeidet mellom kokkene og servitørene en forutsetning for å oppnå et godt resultat. Sebastian Myhre, eier og driver av FYR Bistronomi & BAR, startet selv sin imponerende karriere med sølv i Nordisk mesterskap i 2003, og var tydelig imponert og stolt etter konkurransen:
– Mari og Mathias har vært veldig målbevisste og lagt ned mye arbeid i forberedelsene, og da er det lett å være mentor. Samtidig har vi vært opptatt av at de skal ha det gøy, både før og under konkurransen. Deltakelsen i Nordisk er et springbrett for dem og de blir synlige i bransjen. De får et viktig nyttig nettverk, og i tillegg gir seieren god selvtillit for videre utvikling. De har alle muligheter framover nå. Også servitørenes lagleder, Vilde Sandnes, som selv vant bronse under Nordisk i 2022, var tydelig fornøyd:
– Medalje i et internasjonalt mesterskap er veldig stort, og vi er veldig stolte av Mari og Kjersti. Målet var medalje, og vi har trent mye i forkant, og nå blir vi belønnet med bronsemedalje. Det er veldig gøy, forteller Sandnes. Også Sandnes er tydelig på at konkurranser er viktige:– Vi har alltid prioritert konkurranser på Statholdergaarden, og det er viktig for oss. Lærlingekonkurranser er god trening fram mot fagprøven lærlingene etter hvert skal opp til. Dessuten sørger konkurranser for at lærlingene opplever økt motivasjon og det gir en "boost" for selvtilliten. Derfor er det viktig for oss å videreføre denne tradisjonen.
Sverige vant ny bærekraftpris
I 2025 ble det for første gang delt ut en egen bærekraftpris i den nordiske finalen – tydelig inspirert av Matvetts KuttMatsvinn-pris fra ASKO Servering Norgescup.
Team Sverige vant den nye prisen, som ble delt ut under premieutdelingen.
Målet er å skape mer engasjement for bærekraft blant deltakerne. Lagene ble vurdert på energiforbruk, vannforbruk, gjenvinning og gjenbruk.
Viktig arrangement for rekruttering
NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å arrangere den nordiske kokk- og servitørkonkurransen.I fjor fant konkurransen sted i Hesinki, mens den ble arrangert i Oslo i 2023. Neste års finale gjennomføres i svenske Grythyttan
Tidligere nordiske mesterskap har vært arrangert i alle de nordiske landene, og konkurransen har vært arrangert hvert år siden 1981.