– Jeg tror nesten alle vinprodusenter kommer til å drive økologisk om noen år, sier François Lurton.

Nesten alle vinprodusenter vil drive økologisk om noen år

All produksjon hos Domaine François Lurton er økologisk. Sulfitt brukes ikke før helt i slutten av produksjonen. – Vi betaler bøndene mer for å drive økologisk, sier François Lurton.

Publisert

– 50% av totalinnkjøpet av druer er økologisk. Planen var å benytte 100% økologiske druer i 2025, men det ser ut som vi må forlenge dette målet til 2030. Vi har drevet 100% økologisk i Chile siden 2000, det er litt vanskeligere å få det til i Bordeaux.

Jeg tror nesten alle vinprodusenter kommer til å drive økologisk om noen år. Neste steg er Nature Wines. I Frankrike har vi allerede en sertifiseringsordning for Nature Wines. Ellers er trenden at konsumentene, særlig de yngre i Europa, ønsker lavere alkoholprosent og mindre tanniner, sier François Lurton.

 François Lurton er født og oppvokst i Bordeaux, men begynte sin vinkarriere i Argentina. Han en av vinverdenens store profiler og mannen bak en rekke suksessrike viner, ikke minst Les Fumées Blanches.

Midt i hjertet av Agly Valley, utenfor byen Maury i Roussillion, ligger vingården Mas Janeil. François Lurton leide først eiendommen i en årrekke, før han i 2008 fikk til å kjøpe den ut. Mas Janeils 35 hektar har meget godt jordsmonn, et rikt mikroklima og druer fra gamle vinstokker. Vindruene trives godt i dette området. Her er jorden kalkholdig og karrig, det er god “ventilering” fra den avkjølende vinden fra nord, og den varme sydlige vinden, som samtidig trekker skyer inn og kjøler ned temperaturen. Dette gir tørre og ideelle forhold for sunn og økologisk vinproduksjon. Mas Janeil ble sertifisert økologisk i 2021.

Mas Janeil Blanc er ny på markedet. De økologiske druene høstes for hånd. Vinen er spontanfermentert og videremodnet delvis i sementegg og på ståltank. Vinen har en saftig og litt krydret stil, aromaer minner om grønne epler, lime og en anelse nøtter.

 François Lurton Mas Janeil Blanc 2022

Druer: 75% Macabeo, 10% Grenache Gris, 10% Grenache Blanc, 5% Viognier.

V-Pris: NOK 173,90

Importør: Excellars AS

 

Powered by Labrador CMS