Mat og drikke

Drikkevaretrendene går mot lettere, lysere og mer bobler.

Nordmenn vil ha lettere og lysere drikkevarer

Drikkevaretrendene Vinmonopolet ser for tiden er at folk beveger seg fra rødt og mørkt, til lett og lyst.

Publisert Sist oppdatert

­– Oslo ligger ofte i forkant av resten av Norge når det gjelder drikketrender. I motsetning til i resten av landet, har polene i Oslo-området, fra 2022, solgt mer lett og lyst enn rødt og mørkt. Oslo Vest-polene opplevde dette skiftet allerede i 2018, og polet på Aker Brygge så tidlig som i 2015, fortalte Jens Nordahl, presseansvarlig i Vinmonopolet på et seminar arrangert av Hanen, næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske. Nordahls tema var hvordan klimaendringer virker inn på nordmenns drikkevaner?

Hovedtrenden er at folks smak går fra røde og mørke drikkevarer, som rødvin, brennevin og sterkvin, til lett og lyst, som hvitvin, musserende, rosévin, øl og alkoholfritt.

Temperaturen opp – salget av rødvin ned

– Mange velger lett og lyst på grunn av at de ønsker sunnere livsstil, inkludert kosthold, men den viktigste forskjellen er temperatur- og klimaendringer. Temperatur er en faktor som forklarer hva folk putter i polposen, der og da. Vinmonopolet har korrelert salg av forskjellige produkter mot temperaturmålinger i lengre perioder. Resultatet er at når temperaturen går opp, går salget av rødvin ned. For hvitvin er det motsatt. Musserende har også sterk korrelasjon, høyere temperatur gir større salg. Det samme gjelder rosévin. Statistikkene viser ingen korrelasjon mellom ølsalg og temperatur. Vodkasalget er heller ikke påvirket av temperatur. Men de største varegruppene, rødvin og hvitvin, påvirkes altså sterkt av lufttemperaturen. Dette er landsdekkende trender.

Rødvin er polets største kategori og utgjør i overkant av 40% av totalsalget. Men rødvinsalget går ned i alle fylker, her leder Oslo an. Italia er største leverandør av rødvin til det norske marked. Generelt går salget ned, men rødvin fra enkelte regioner øker, for eksempel rødviner fra Nord-Italia, for eksempel Piemonte, der det ikke er så varmt som i Syd-Italia. De produserer litt slankere og transparente viner. Rødviner fra Syd-Italia, for eksempel Puglia, har mer sukker og er mer alkoholsterke. Når det gjelder fransk rødvin er det mer stabilitet i populariteten. Selv om rødvin som kategori taper popularitet, vil det være en rekke undertyper av rødvin som vil bli mer populære. Spansk rødvin har noe nedgang, det samme for Chile, mens det er øket interesse for amerikansk rødvin, over hele Norge, fortalte Jens Nordahl.

Champagnesalget avhenger av børsindexen

– Hvitvin er i vekst, Tyskland er største leverandør til det norske marked. Salget av tysk hvitvin er godt og stabilt i hele landet. Franske hvite viner har også stabil popularitet, økende i deler av landet. Italienske og chilenske hvitviner øker, det gjør også de portugisiske. Amerikanske hvitviner har også et godt grep på om norske marked. Musserende viner er også en trend, folk liker bobler. Franske musserende er populære i Norge. Champagnesalget på polet avhenger av børsindexen, når det går godt på børsen selger vi mye champagne. Prosecco holder stand, cava er stabilt, mens det opplagt er økende interesse for britiske bobler, selv om de ligger på omtrent samme prisnivå som champagne. Rosévin, særlig fransk og italiensk, har en god vekst over hele landet.

Innen brennevinsegmentet er det en sterk trend at cognac taper markeder over hele landet. For tyve år siden var Norge i en særstilling med høyt cognac-konsum, jo lengre nord i landet, desto større interesse for cognac. Gin var veldig trendy for noen år siden, men den trenden ser ut til å ha gitt seg. Sider fikk et oppsving i 2016, da bransjen fikk en ny giv etter at regjeringen åpnet for salg av sider fra gård. Da var det mange produsenter som turde å satse og nå øker interessen for sider i hele landet, ifølge Vinmonopolets Jens Nordahl.

Vinmonopolets eksperter oppsummerer trender i markedet

* Lett og lyst vil trolig vokse i mange år fremover

* Mer hvitvin, musserende og rosevin. Mindre rødvin, trolig også brennevin (kjente viner fra Bordeaux, Burgund, Rioja og Piemonte holder stand).

* Bobler blir stadig mer populært: Musserende og perlende

* Øl, sider og alkoholfritt vil også øke i popularitet

Powered by Labrador CMS