Mat og drikke

Prosjektledere i Hanen og for Norges Beste Drikke, Mariel Bull (t.v.) og Julie Øyan.

Norges Beste Drikke er kåret

Torsdag kveld ble vinnere av landets største nasjonale konkurranse for norske drikkeprodusenter kåret. Deltakelsen har aldri vært større, - det har heller ikke antall kategorier, i alt 9.

Publisert Sist oppdatert

­En uavhengig jury, med kompetanse innen ulike sider av norsk mat- og drikkebransje, har over tre dager jobbet iherdig for å finne frem til de ulike kategorivinnerne.

I hver klasse ble flere produkter belønnet med Gull. Her er resultatlisten fra Norges Beste Drikke 2024:

https://drive.google.com/drive/folders/1KXJHspQoS1NWLhBIz8Gp-i_4ouxB7sRg

– I år har det vært et rekordår med 358 påmeldte produkter. Det er rundt 100 flere enn i fjor, forteller Mariel Bull som sammen med Julie Øyan er prosjektledere i Hanen og for Norges Beste Drikke (NBD) .

– Det handler om norsk drikke av ypperste kvalitet, levert av produsenter fra hele landet.

Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurranse for drikkeprodusenter, som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. Konkurransen har sitt utgangspunkt i fruktnæringen i Telemark, og ble etablert av Norsk Eplefest i 2009. For ni år siden tok Hanen over stafettpinnen som arrangør og drifter nå konkurransen.

Det ble konkurrert i ni kategorier:

1. Sider

2. Issider (ny kategori)

3. Eplemost

4. Fruktvin

5. Fruktbrennevin

6. Norsk øl

7. Mjød

8. Akevitt

9. Alkoholfri drikke

– Innenfor hver kategori er det gitte kriterier for å melde seg på med sitt produkt, forklarer Øyan. – Eksempelvis har norsk øl et minimumskrav om 70 prosent norske råvarer. Når det gjelder kategorien mjød er det et krav om norsk honning.

– Målet med NM i Norges Beste Drikke er å hylle produsentene og jobben de gjør. Så i kategoriene eplemost, øl og alkoholfritt har vi valgt å ha delte tredjeplasser. Det er skyhøyt nivå på norsk drikke, så vi ønsker derfor å hylle de som hylles bør!

En hilsen fra landbruks- og matministeren.

– Norsk sider er av ypperste kvalitet og lages i store deler av landet. Siderproduksjon bidrar til arbeidsplasser og næringsutvikling, og er også en viktig del av norsk mat- og drikkekultur. Gratulerer så mye til de svært dyktige produsentene, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.

Powered by Labrador CMS