Vinner Oste-VM 2023, Gangstad Gårdsysteri
Vinner av Oste-VM 2023, Gangstad Gårdsysteri

Rekorddeltagelse på Oste-NM

77 produsenter har meldt på 303 produkter til NM i Ost. Finalen er for første gang åpen for publikum og foregår live fra scenen på Vulkan i Oslo 18. september.

Publisert Sist oppdatert

Under Oste-VM i Trondheim sist høst var antall påmeldte oster 293, så dette er rekord tall. Dagen etter finalen er det duket for Matstreif på Youngstorget, med egen "ostegate".

Men selv om ost er «in» forteller mange geitebønder at folk ikke vil smake på osten deres, fordi de mener det smaker ragg og fjøs.

Olav fra Thorbjørnrud har startet med sauemelkoster og forteller at folk vegrer seg for å smake på osten, samtidig som de kan fortelle at de elsker Manchego.

Med hjerte og engasjement for geitenæringen

Han er 3. generasjon geitebonde og yster oster i verdensklasse. – Vi må bli flinkere til å fremsnakke råvaren vår, sier Tim Reidar Stenberg, som har klare tanker om hvordan næringen kan styrkes. Det finnes nemlig ikke bedre geitemelk enn i Norge, folk må bare få vite om det.

Han er kjent for sitt engasjement for lokalmat og bærekraftig produksjon. Med både foreldre og besteforeldre som geitebønder og ystere, har han fulgt tett på utviklingen til geitenæringen gjennom flere tiår. Selv er han utdannet kokk og konditor med fartstid innen restaurant og hotellkjøkken på Geilo. Etter noen år flyttet han imidlertid tilbake til bygda for å videreutvikle familiens osteproduksjon. I dag driver han Hol Ysteri, sammen med samboeren Heli Kirista, i et opprinnelig butikklokale midt i sentrum. Her produseres det blant annet både hvit og brun geitost. I tilknytning til ysteriet er det også innredet en butikk for lokalmatprodukter, hvor kundene kan følge prosessen fra melk til ost.

Etter saneringsprosjektet «Friskere Geit» (fra 2005 til 2012), er melk fra norsk geit blitt friskmeldt og teller som den reneste og beste du kan få, forklarer han. – Det gjelder både tørrstoffkvalitet, ysteegenskap og smak. Utfordringen er at det ikke er blitt godt nok kommunisert til folk. Når nye kunder i butikken får spørsmål om de vil smake på osten, er reaksjonen: Nei, jeg liker ikke raggsmak.

Blir de så overtalt til å ta en bit, ender det som oftest med salg både av et og to produkter.

Etter saneringsprosjektet «Friskere Geit» (fra 2005 til 2012), er melk fra norsk geit blitt friskmeldt og teller som den reneste og beste du kan få

Åpent for publikum

– Oste-VM har også hatt mye å si for norsk ost og stoltheten både blant ysterne og hos forbrukerne, understreker Tim Reidar Stenberg. – Produsentene er flinke til å skryte av VM medalje og oster merket med VM-logoen vekker tillitt hos kjøper. At World Cheese Awards har blitt arrangert to ganger i Norge, har også gitt en fantastisk mediaoppmerksomhet. Siden det har vært holdt som et åpent publikumsarrangement, har det også gitt økt nysgjerrighet og bygget kunnskap hos folk. Og selv om brunost blir omtalt for å være altfor sukkerholdig og usunn, har medaljeplasser økt omsetning av håndverksosten.

Powered by Labrador CMS