Mat og drikke

Suksess for Barbera Fish Festival i Oslo

Barbera Fish Festival kom i forrige uke fra Piemonte til Oslo for å feire sitt 10-årsjubileum. 23 vinprodusenter dro hele veien fra Italia for å vise frem sine viner på en mat- og vinfestival på Vippa.

Publisert Sist oppdatert

­I Piemonte finner vi de kjente vinområdene Langhe, Roero og Monferrato. Herfra kommer viner som Barolo og Barbaresco. I den østre delen ligger hovedområdet for vindruen Barbera, Barbera d’Asti DOCG.

Midt i dette Barbera-landet ligger den lille landsbyen Agliano Terme, med rundt 1700 innbyggere. I 2013 bestemte noen av de yngre vinprodusentene seg for å lage en assosiasjon, Barbera Agliano. De hadde sett seg lei på at byer rundt hadde suksess med ulike former for vinfestivaler, uten at de selv hadde et arrangement som kunne markedsføre landsbyens produsenter. En av de første norske som hadde kjøpt hus i Agliano Terme, Bodil og Lars Jørgen Mørland, foreslo en festival som viste hvordan Barbera kunne kombineres med hvit fisk, i dette tilfelle torsk. Dette tente assosiasjonen på. De fikk til et samarbeid med Sjømatrådet og i 2014 ble første Barbera Fish Festival arrangert.

Det ble en stor suksess, ikke minst takket være støtten fra Sjømatrådet og deres leder i Italia, Merete Kristiansen.

Å kombinere fisk og rødvin var ikke vanlig i Italia, så italienske medier, både aviser, TV og matblader kastet seg over dette nye.

I de 10 årene de har holdt på har festivalen hatt en rekke kjente norske gjestekokker, som Ørjan Johannessen, Dag Tjersland, Sven Erik Renaa, samt kjente italienske kokker som Enrico Crippa og Davide Paluda. I tillegg flere produsenter av tørr- og klippfisk.

Parallelt med historien til festivalen, har landsbyen Aglaino Terme opplevd i å bli en av de største leverandører av den nye toppvinen Nizza DOCG, den høyeste nominasjonen Barbera kan få. Tidligere var Barbera d’Asti DOCG den høyeste kvaliteten for Barbera. Problemet var at Asti området var veldig stort, med ganske varierende kvalitet. Behovet for å beskrive hjerte-området for Barbera gjorde at området i og rundt Agliano fikk den nye betegnelsen Nizza DOCG.

Fredag 15. februar ble 10-års jubileet til Barbera Fish Festival feiret på Vippa i Oslo. 23 Italienske produsenter møtte opp for anledningen for å presenterte sine viner og stifte bekjentskaper med produsenter, sommelierer, servitører, journalister og importører, samt de private på ettermiddagen.

Den italienske ambassadøren, Stefano Nicoletti, ønsket velkommen. Sommelier og Event Manager Rita Helen Nilsen fra Norwegian Wine Communication, holdt i eventet sammen med sommelier Nina Deberitz, fra Norsk Sommelier Utdannelse.

Dag Tjersland sto for maten og serveringen gjennom dagen og sommelier Francesco Marzola holdt to fullbookede seminarer med tema Barbera & Terroir. Smakingen for private fra kl. 16.00 ble også helt utsolgt med over 250 gjester.

Powered by Labrador CMS