Uforglemmelige matopplevelser ligger til grunn for hele serveringsbransjen. Gastronomiens dag 18. juni er derfor en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkenes kompetanse, sier Kristin Krohn Devold
Uforglemmelige matopplevelser ligger til grunn for hele serveringsbransjen. Gastronomiens dag 18. juni er derfor en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkenes kompetanse, sier Kristin Krohn Devold

18.juni er gastronomiens dag

Sammen med Stiftelsen Norsk Gastronomi oppfordrer NHO Reiseliv til å markere dagen.

Publisert Sist oppdatert

Gastronomiens dag markeres 18. juni hvert år, på FN-dagen for bærekraftig gastronomi. Dagen er en hyllest til gastronomi og matkultur, og understreker viktigheten av gastronomi og det gode måltidet.

Gastronomi skaper mer enn gode smaker

Mye har skjedd de siste tyve årene med Norge som måltidsdestinasjon. I NHO Reiselivs befolkningsundersøkelser oppgir stadug flere at restauranter og matopplevelser er viktige reisemål.

– Vi står i en utvikling som er utrolig spennende. Aldri har Norge hatt flere stjernerestauranter, og restauranter og lokale spesialteter over hele landet bidrar til å løfte Norge som matdestinasjon - til glede både for lokale og tilreisende gjester, understreker Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

– Kokker som tilbereder og forteller historien om de lokale råvarene, skaper opplevelser og bygger stolthet og identitet for folk som bor der. Hele serveringsbransjen bidrar med viktige arbeidsplasser og økonomisk verdi i region og nasjonalt. Og matopplevelsene de gir gjestene, skaper også verdi og interesse for regionen og resten av næringslivet rundt, fortsetter Krohn Devold.

Slik kan du være med å markere Gastronomiens dag

Dagen markeres over hele landet av restauranter, kokker, serveringssteder og andre med hjerte for god mat. Felles for alle er at det er det gode måltidet der man kan samles rundt bordet og nyte god mat sammen, som står sentralt.

– Uforglemmelige matopplevelser ligger til grunn for hele serveringsbransjen. Gastronomiens dag 18. juni er derfor en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkenes kompetanse som drivere av bærekraftige løsninger og stemning bærekraft. Vi oppfordrer alle med hjerte for mat til å markere Gastronomiens dag sammen med oss, sier Kristin Krohn Devold.

– Det viktigste med Gastronomiens dag er likevel å feire kokkekunsten, og å oppfordre hele befolkningen til å benytte dagen som en anledning til å samles rundt bordet på sin favorittrestaurant, understreker Krohn Devold.

Viktig for talentutvikling, bolyst og arbeidsplasser

Norske kokker og serveringssteder kan gjennom sitt virke være aktive pådrivere for bærekraft i alle ledd, fra innkjøp

til drift og servering. Kokkene har en sentral rolle i det grønne skiftet, og er viktige forbilder.

– Stjernerestaurantene blir miljøer for kokkefaglig talentutvikling. Nye talenter gå i lære - og går videre for å åpne egne steder. Det har ført til at Norge har et stort utvalg av spisesteder i ulike prisklasser. Felles for dem alle er at de er viktige sysselsettere og sosiale samlingsplasser som skaper verdier, bolyst og liv over hele Norge, understreker Krohn Devold.

– I anledning markeringen håper vi bransjen selv på egne spisesteder og i egne kanaler setter i gang aktivitet og gode samtaler om gastronomi og bærekraft, om gastronomiens rolle som verdiskaper, der vi alle samler oss med ledertrøyer på for å utvikle og fremme økonomisk bærekraftige, sunne serveringssteder med naturlige, gode og ikke minst minneverdige måltider, avslutter Arne Sørvig.

Powered by Labrador CMS