Utsikt fra Trolltunga
Utsikt fra Trolltunga

Frykter turist-kaos på Vestlandet - vil lokke reisende til mindre kjente steder

Reiselivsnæringen forventer stor vekst, og frykter trengsel og dårlig stemning. En rapport fra Menon spår at turistnæringen skal vokse med en tredjedel frem mot 2030.

Publisert Sist oppdatert

– Må ta hele landsdelen i bruk

Fjord Norge er en paraplyorganisasjon for reiselivet i de tre vestlandsfylkene.

De jobbar mye med å markedsføre Vestlandet til operatører i utlandet, skriver Nrk.

– Me er opptekne av at heile landsdelen vert teken i bruk. Til dømes er kysten av landsdelen ei uoppdaga perle for utlendingane, sier Stein Ove Rolland i Fjord Norge.

Turistsesong hele året

På spørsmål fra NRK om man kan bestemme hvor turistene skal reise, svarer Rolland at det kan de gjennom besøksforvaltning, ved for eksempel kapasitetsavgrensninger på havnene, og legger til at de har flere verktøy de kan bruke.

Fjord Norge vil ikke bare spre turistene geografisk. De vil også utvide sesongen for at det ikke skal bli for mange turister om sommeren.

Vinterturisme opp 32 prosent

– Først er målet å utvide sommarsesongen. Så vil vi satse på haust- og vinterturisme, seier Stein Ove Rolland.

Allerede er det satt opp ekstra flyruter fra flere land til i det som blir kalt for skuldersesongen. Resultatene ser de allerede. Tall fra Avinor viser at flere kommer om vinteren.

Fra januar til slutten av april i år landa 157.315 utenlandske turister på de internasjonale flyplassene på Vestlandet. Det er en økning på 32 prosent sammenlignet med 2023.

Powered by Labrador CMS