NHO Reiseliv mener at forslaget til regjeringen i praksis betyr en økning i pris på Norgesferien med flere hundre kroner for de som bruker leiebil
NHO Reiseliv mener at forslaget til regjeringen i praksis betyr en økning i pris på Norgesferien med flere hundre kroner for de som bruker leiebil

Regjeringen vil gjøre det dyrere å leie bil

Regjeringen la i dag frem forslag til revidert nasjonalbudsjett. NHO Reiseliv reagerer sterkt på regjeringens hastebehandling av nye MVA-regler for leiebilbransjen som fordyrer Norge som reisemål.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringen overser høringssvar fra både bransjen og skatteetaten i revidert nasjonalbudsjett. Endringene i mva-justeringsreglene for utleie og leasing av personkjøretøy vil ramme bilutleiebransjen, og vil gjøre det dyrere å både leie og dele bil. Dette er skadelig for bilutleiebransjen og Norge som reiselivsdestinasjon, sier Kristin Krohn Devold, adm.dir. i NHO Reiseliv.

– Regjeringen erkjenner i RNB at de nå fordyrer Norge som reisemål både for nordmenn og utlendinger og tror samtidig at dette ikke vil ha konsekvenser. Dette er å tro at man kan ignorere internasjonale konkurranseforhold, fortsetter Devold.

Regjeringen gjør at Norgesferien blir dyrere

NHO Reiseliv mener at dette i praksis betyr en økning i pris på Norgesferien med flere hundre kroner for de som bruker leiebil. Og det kan bli enda verre, Norge vil med dette kunne miste gjester til for eksempel Sverige, som heller velger å fly og leie bil i Sverige som et utgangspunkt for ferien.

– Da blir tapet enda større. Dette er stikk i strid med regjeringens ønske om økt reiselivseksport og mer verdiskaping i distriktene, sier Devold.

Regjeringen forslag i RNB går ut på at fradragsført inngående merverdiavgift for personkjøretøy tilbakeføres forholdsmessig, basert på kjøretøyets verdi når det omdisponeres fra fradragsberettiget bruk. I dag er det slik at fradragsført merverdiavgift må tilbakeføres dersom personkjøretøyet selges før det har gått 48 måneder etter at kjøretøyet ble registrert.

Dette vil påvirke leasing- og utleiebransjen negativt. I dag er det et forutsigbart og fungerende system, som blir erstattet med et mer kostbart og vilkårlig som rammer en bransje med allerede små marginer.

Powered by Labrador CMS