pass

Trøbbel med produksjon av pass og ID-kort

Leverandøren av pass og ID-kort klarer ikke å levere som forventet, opplyser Politidirektoratet

Publisert Sist oppdatert

Politidirektoratet mener årsaken er en global råvaremangel til produksjonen, som følge av pandemien og krigen i Ukraina.

– Situasjonen er alvorlig og vi har jobbet med å øke kapasiteten på passkontorene i politidistriktene for å møte bølgen av søkere. Men nå må vi se hvilket handlingsrom vi har og hvilke tiltak som er mulig å iverksette, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet i en pressemelding.

Selskapet Thales, som leverer pass til Norge og flere andre land, rapporterer om dårlig tilgang på råvarer for å produsere passbøker, samtidig som det er stor global etterspørsel. Selskapet er nå hasteinnkalt til møte hos justisministeren for de produksjonen er for lav.

– Regjeringen mener det er uakseptabelt om mange nordmenn blir stående uten mulighet til å legitimere seg med pass eller ID-kort over lang tid og forventer at Thales iverksetter tiltak så raskt som overhodet mulig, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i en pressemelding.

Stort etterslep

Etterslepet av søknader er ekstra stort nå etter to år med pandemi. NRK skrev i februar måned at mellom 300 000 og 400 000 tusen nordmenn er uten gyldig pass. Etter gjenåpningen har mange bestilt utenlandstur, og oppdaget at passene ikke lenger er gyldige. Dette har ført til lange køer på passkontorene.

Mehl sier hun ga beskjed til politidirektoratet om å iverksette tiltak for å få ned ventetiden. Passkontorene har blant annet fått utvidet åpningstid på kveldene og i helgene.

Powered by Labrador CMS