Lofoten er et populært reisemål for utenlandske turister
Lofoten er et populært reisemål for utenlandske turister

Valutastrateg: – Norge er på 30 prosent rabatt

Utenlandske turister strømmer til Norge. Svak krone og kjøligere klima kan være forklaringen.

Publisert Sist oppdatert

Forventer storinnrykk av utenlandske turister

Den norske reiselivsbransjen forbereder seg nå på en «all time high» av utenlandske turister. Det forteller Kristin Krohn Devold, som er administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– I 2019 var det 11 millioner utenlandske overnattinger på kommersielle virksomheter, altså hotell og camping. I 2023 tangerte vi dette tallet. I år forventer vi altså at vi går over dette tallet, sier hun til TV 2.

Devold forteller at omkring én av fire medlemsbedrifter har flere bookinger fra utenlandske turister, sammenlignet med samme periode i fjor. 

Hun tror at valutasituasjonen vil gjøre at flere utenlandske turister kommer til Norge i år. 

– Den svake kronen gjør at flere som kanskje ikke ellers ville kommet, har mulighet til å ta ferien sin i Norge. 

Samtidig mener Devold at den viktigste forklaringen handler om at Norge er et «flott og variert land», som har mye å by på for ulike typer turister. 

Kraftig svekkelse av kronen gjør Norge billig for utlendinger

Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken forteller at kronekursen de siste ti årene har svekket seg voldsomt. 

– Sammenlignet med for 10 år siden så kan vi si at Norge nå er på 30 prosent rabatt. Så ut ifra valutakursen så har det blitt mye billigere å reise til Norge, sier han.

Knudsen minner om at kronekursen først begynte å svekke seg i 2013 i forbindelse med at oljeprisen falt. Under og etter pandemien har kronen svekket seg ytterligere. 

Han forklarer svekkelsen med at kronen er en liten og sårbar valuta, som har hatt en historisk hurtig renteoppgang, i lys av den høyeste inflasjonen som har vært på 30-40 år. Det har skapt stor usikkerhet i den globale økonomien, som igjen favoriserer store og trygge valutaer som dollar og euro.

– Det går på bekostning av den norske kronen, sier han.

Økonomen tror dessuten at den svake kronekursen har kommet for å bli. Han mener den vil ligge på dette nivået, selv om det vil være noen svingninger.

Til tross for at det er dårlige nyheter for reiseglade nordmenn – som vil oppleve tilsvarende dyrere utenlandsturer – er det gode nyheter for reiselivsbransjen i Norge. 

Powered by Labrador CMS