Fra venstre NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold, Arne Brimi og administrerende direktør i Big Fish Adventure og president i NHO Reiseliv, Mona Saab
Fra venstre NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold, Arne Brimi og administrerende direktør i Big Fish Adventure og president i NHO Reiseliv, Mona Saab

Arne Brimi får hederspris

Mesterkokk Arne Brimi tildeles NHO Reiselivs hederspris for innsatsen han har gjort for norsk matkultur.

Prisen ble delt ut av NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold og administrerende direktør i Big Fish Adventure og president i NHO Reiseliv, Mona Saab, under NHO Reiselivs årskonferanse på Hamar onsdag 22 mai.

Respekt for råvarer og norsk matkultur

Prisen går til en mottaker som har gjort en helt spesiell innsats for reiselivet.

-Prisvinneren har gjennom sitt engasjement bidratt til å skape en tydeligere identitet for Norge som matnasjon. Han har fra starten lagt vekt på å søke tilbake til røttene av norsk matkultur med respekt for å bearbeide lokale råvarer så nær opp til det naturlige som mulig. Dette er en visjon som i dag har fått gjenklang i ny nordisk gastronomi. Vi ser ikke bort fra at mange av dagens suksessrike norske topprestauranter har latt seg inspirere av prisvinners ujålete og uformelle filosofi om hvordan et ekte nordisk måltid skal være, heter det i juryens begrunnelse.

Utnevnt til ridder

Arne Brimi er i dag en av Norges mest kjente kokker. Han tok seg til semifinalen i det aller første Bocuse d'Or i Lyon i 1987, og var på 1990-tallet kjent som “Gutta på tur-kokken” på TV2. I 1984 ble han Årets kjøkkensjef ved Fossheim turisthotell i Lom, hvor han var kjøkkensjef frem til 2002.

Han er kjent for koblingen mellom mat, natur og helse, og ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, da det ble innviet 23. mai 2005.

I dag er han mest kjent for Brimiland, hvor han har skapt sitt eget rike rundt den populære restauranten Vianvang i Vågå, med mat- og naturopplevelser i fokus. I 2005 ble Brimi utnevnt til ridder av St. Olav for sin innsats for norsk matkultur.

Tidligere vinnere

NHO Reiseliv deler ut Hedersprisen til en mottaker "som har gjort en spesiell innsats for reiselivet. Prisen skal være en spore, inspirasjon eller honnør for utført arbeid for reiselivsnæringen i Norge." Prisen deles ikke ut hvert år, og så langt er den delt ut kun seks ganger tidligere.

Tidligere vinnere er hotelleier Petter Stordalen, daværende administrerende direktør i Scandic Hotels Norge, Svein Arild Steen-Mevold, hotelldirektør Terje Hansen i Brakanes Hotel Group, mesterkokk Bent Stiansen, hotellgründer Olav Thon og Sundvolden Hotell.

Powered by Labrador CMS