Opplevelser

Flertall for gondolbanen som splitter byen

Skal man bevare fjellet Rossnos slik det er? Eller skal fjellet bli tilgjengelig for alle? Den planlagte gondolbanen i Hardanger splitter en hel by.

Publisert Sist oppdatert

­Planen er at gondolbanen skal gå mellom Odda sentrum og fjellet Rossnos. Med sine 1404 moh. er det den høyeste fjelltoppen i Odda. Fotturen opp er krevende og tar rundt seks timer.Men nå kan fjelltoppen bli mer tilgjengelig, skriver NRK.

Et flertall i fylkesutvalget i Vestland fylkeskommune gjikk onsdag inn for å anbefale bygging av en gondolbane opp hit. Ap, Høyre og Frp stemte for.

Splitter byen

Prosjektet om gondol i Odda er omdiskutert i lokalsamfunnet og splitter byen.

De som ønsker utbygging argumenterer for at prosjektet vil føre til vekst i folketall og arbeidsplasser, i tillegg til positive virkninger i Odda sentrum.

Gondolbanen vil bli den høyeste i Norge.

De som er i mot frykter prosjektet kan koste dyrt, både for naturen og villreinen, kommunekassa og andre turistsatsinger

På Facebook er det blitt opprettet to grupper. «Ja til bevaring av Rossnos, nei til Gondol» og «Rossnos for alle! Ja til Gondol»

Her er det stort engasjement fra begge sider om vedtaket i fylkesutvalget

«Her er det nok noen politikarar i Odda som har foret fylkespolitikarane med sine komplett uforståelege og totalt misvisande argumenter.»

«No vart eg oppriktig glad. Gåsehud faktor. Eit fornuftig vedtak tatt av nøytrale politikarar. Banen og naturen kan leve side om side»

«Ikkje til å tru»

«Positivt for oss alle»

– Høy temperatur

Lokalavisa Hardanger Folkeblad merkar at det fortsatt er dype motsetninger i gondol-saken.

– Det er høg temperatur i kommentarfelta både i sosiale medium og på eigne plattformer. Det går knapt ein dag utan at vi høyrer folk nemna dette prosjektet når vi er ute i felt, seier redaktør Eivind Dahle Sjåstad.

Han seier at det utvilsamt er em stor seier for utbyggerne og forkjemperne å få flertallet av fylkespolitikerene med seg.

– Det er og truleg eit knapt fleirtal i kommunestyret for å vedta detaljreguleringsplanen, men i oddapolitikken kan alt skje. Motstanden mot prosjektet er neppe mindre no enn før, seier Dahle Sjåstad.

Omdiskutert

Over hele landet blir det nå lagt planer om å bygge baner som skal frakte opp mot 100.000 turister til fjells hvert år.

I Loen har den nye skyliften i løpet av få år blitt en stor attraksjon.

Men både fra folk flest og fra de som er opptatt av natur- og miljø, er protestene mange til de nye prosjektene.

På Voss blei det bråk da den nye gondolbanen ble liggende rett over flere hustak. Mange av huseierne fikk da erstatning.

Powered by Labrador CMS