
Lofoten gjør seg klar for storinnrykk av turister
Ordførere og reiselivsledere forteller om hvordan de gjør seg klare for å motta turistene.
Sommeren nærmer seg, og Lofoten forbereder seg på storinnrykk av turister. Reiselivssjef Line Renate Samuelsen i Visit Lofoten understreker at turismen er en viktig næring for regionen, men peker også på utfordringer knyttet til uregulert turisme, spesielt bobilturisme. For å håndtere dette har de innført tidsbegrensninger og forbud mot overnatting på rasteplasser, skriver TV2.
Kommunene i Lofoten jobber med å forbedre infrastrukturen for å møte turiststrømmen, men står overfor finansieringsutfordringer. Ordførere i regionen peker på behovet for bedre tilrettelegging og finansiering for å håndtere turistene på en bærekraftig måte.
Ny nettside om bærekraftig ferdsel, camping og turvett
Direktør for reiseliv i Innovasjon Norge, Aase Marthe J. Horrigmo, sier at de jobber hver dag for å utvikle norsk reiseliv i en mer lønnsom, bærekraftig og helårlig retning.
Hun forteller at de i april lanserte nye sider for Lofoten der de har et større fokus på informasjon om ansvarlig og mer bærekraftig ferdsel, camping og turvett.
– Vi har også laget nye sider med besøksvettregler, der vi også har samlet alle artiklene vi har om ansvarlig ferdsel i Norge.
Vanskelige prioriteringer
Ordføreren i Vågan kommune, Vidar Thom Benjaminsen, sier at de jobber kontinuerlig med å forberede infrastruktur og tilbud opp mot turistene.
På grunn av utfordringer med finansiering har kommunen måtte gjøre vanskelige prioriteringer mellom å holde skoler, sykehjem og offentlig tilbud åpent, opp mot tilrettelegging for turistene.
– For eksempel estimeres det at Vågan kommune bruker to av våre legestillinger kun opp mot turisme. Det er 3–4 millioner årlig bare for å yte helsehjelp til de som besøker kommunen vår, sier Benjaminsen.
Ansatt stivakter
Ordfører i Moskenes kommune, Hanna Sverdrup, forteller at hun har forhåpninger om en god sommer.
Likevel legger hun ikke skjul på at de har ekstremt lite ressurser til å jobbe med utfordringene rundt turisme. Kommunen har fått støtte fra Miljødirektoratet til å ansette stivakter for å veilede de som har tenkt seg på Reinebringen.
Dette kom i gang på grunn av mange ulykker, både på sommer og vinter, med flere dødsfall.
Planen med stivaktene er at de skal stå ved starten av trappen og veilede de som de ikke anser som helt kledd til å ta turen eller ikke har fysisk form til å takle det.
Sverdrup håper at de får mulighet til å innføre besøksbidrag om kan finansiere det som trengs for en god flyt i Lofoten.