Politikk

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har fått spørsmål fra Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité, om han mener intensjonen bak stortingsvedtaket om lønnsstøtte er ivaretatt for virksomheter som betaler lønn på etterskudd.

Måtte betale tilbake lønnsstøtten

Bjørn Magnussen er eier og daglig leder av restauranten Borg Bierstube i Sarpsborg. I høst fikk han beskjed om at han måtte betale tilbake lønnsstøtten han fikk for januar 2022, støtten han fikk av regjeringen for å ikke permittere ansatte da landet stengte ned på nytt, som følge av coronapandemien på tampen av 2021, skriver E24.

Publisert Sist oppdatert

­Bedriften fikk utbetalt 66.975 kroner i lønnsstøtte for januar. Det var sårt tiltrengte penger for Magnussen, som holdt åpent selv om besøket var lite i nedstengingsperioden. Restauranten gikk med underskudd på rundt 200.000 kroner i januar, men ville heller holde åpent enn å permittere ansatte.

Bedriften betaler, som de fleste andre i utelivsbransjen, lønn etterskuddsvis. Unntaket er desember, der lønnen utbetales den 30. for at ikke lønn fra foregående år skal utbetales neste år. Det er denne tekniske innretningen som gjør at Magnussen likevel ikke fikk godkjent lønnsstøtte, og som har gjort at flere bedrifter innen servering og reiseliv har fått avslag på søknadene sine.

Han klagde på vedtaket, men fikk beskjed om at det ikke var mulig å gjøre noe med innretningen. Det måtte eventuelt tas opp med Finansdepartementet. Nå har han snart betalt tilbake all lønnsstøtten.

NHO Reiseliv og Fellesforbundet har siden sommeren forsøkt å få finansminister Trygve Slagsvold Vedum til å rette opp i den tekniske innretningen som hindrer bedrifter i å få lønnsstøtte. De har nå tatt saken til Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité. Komiteens medlemmer fra Høyre, Frp, SV, Rødt og Venstre har sendt brev til finansminister. Der spør de om han mener intensjonen bak stortingsvedtaket om lønnsstøtte er ivaretatt for virksomheter som betaler lønn på etterskudd.

Fristen for å svare gikk ut tirsdag 6. desember. Vedum har ennå ikke svart.

Det forsinker arbeidet med saken, forteller stortingsrepresentant Peter Frølich (H), som leder Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Finansministeren ønsker ikke å uttale seg om saken til E24 før svaret er oversendt Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Powered by Labrador CMS