Politikk

Rundt 3200 bedrifter får strømstøtte av staten, skriver NHO Reiseliv

Rundt 3200 bedrifter får strømstøtte av staten

Kun en brøkdel av landets bedrifter søkte på ordningen − Mange melder at det er altfor tidkrevende og komplisert å søke, og at støtten er for kortvarig og beskjeden, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Publisert Sist oppdatert

­Av de over 20 000 bedriftene som kunne motta strømstøtte, har kun 3200 søkt og får dermed dele potten på 2,8 mrd. Til tross for at 25 prosent av bedriftene som har søkt om strømstøtte er reiselivsbedrifter, frykter NHO Reiseliv at en for omfattende søknadsprosess for lite uttelling som er årsaken til den labre søknadsmengden.

− Ordningen blir først nyttig dersom den forlenges gjennom hele kuldeperioden til over påske. Vi hadde en forventning om at regjeringen ville komme med en forlenging av strømstøtten på dagens pressekonferanse, men vi vet fortsatt ingen ting om hva som venter bedriftene på nyåret. For mange skaper dette stor bekymring for fremtiden og for arbeidsplassene, sier Krohn Devold.

Kan ikke fortsette med utbyttenekt

Mange reiselivsbedrifter vil heller ikke omfattes av ordningen fordi de leier lokaler, og huseier ikke ønsker å investere i strømeffektiviserende tiltak eller søke om støtte, blant annet på grunn av utbytteforbudet.

NHO har gitt klare innspill til regjeringen om at ordningen må justeres slik at flere bedrifter blir omfattet og får støtte. Det kan handle om hvordan man beregner strømintensitet eller utnytter handlingsrommet i statsstøttereglene. Det bør heller ikke være noen absolutt utbyttebegrensing, for bedriftene trenger utbytte for å betale formuesskatt og lønn til ansatte.

− En forlengelse av ordningen og utvidelse av rammen for støtte bør derfor forberedes allerede nå. Flere frykter for konkurs, særlig i uteliv- og serveringsbransjen, dersom de ikke får støtte, sier Krohn Devold.

Venter på gode fastprisavtaler

Energitilskuddsordningen skal være en overgangsordning fram til fastprismarkedet er på plass.

− Det er i utgangspunktet positivt at bedrifter nå får tilbud på strøm til fastpris. Vi håper det kan komme flere tilbud om fastpris fremover som gir bedriftene forutsigbarhet, men akkurat nå er tilbakemeldingene at tilbudene ikke treffer og ikke gir levelige priser. NHO Reiseliv har vært i kontakt med flere av våre medlemmer som ennå ikke har funnet det økonomisk gunstig å søke seg til en fastprisavtale, fordi disse ikke er gode nok. Strømstøtteordningen kan ikke fjernes før dette er skikkelig på plass, sier Krohn Devold.

Powered by Labrador CMS