Politikk

Stadig flere bedrifter frykter strømkonkurs

Stadig flere bedrifter frykter konkurs i løpet av vinteren som følge av høye strømpriser. Det viser en fersk undersøkelse fra SMB Norge.

Publisert Sist oppdatert

Antallet bedrifter som oppgir at de ser en reell fare for konkurs på grunn av høye strømpriser i vinter har steget til 17 prosent i september, fra 14 prosent i august. Det viser en undersøkelse som SMB Norge gjorde blant sine medlemmer i perioden 20-24 september.

- Dette er svært dramatiske tall, konstaterer SMB Norges administrerende direktør Jørund Rytman.

- Så godt som hver femte bedrift forteller nå at de ikke tror det vil være mulig å overleve vinteren på grunn av de ekstreme strømprisene. Samtidig ser vi at kun fire prosent av bedriftene mener at strømpakken som regjeringen, NHO og Virke presenterte nylig, vil være til hjelp, forteller Rytman.

Nå håper han at Stortinget innser alvoret og blir enige om en strømpakke som faktisk vil være til hjelp for landets mange små og mellomstore bedrifter.

- Hvis politikerne ikke får på plass en mer treffsikker pakke snart, så mister de all troverdighet i denne saken. Norske bedrifter trenger handling, og de trenger det nå, understreker Rytman.

SMB Norge-sjefen peker også på utfordringer knyttet til kravet om å avstå fra utbytte for å få hjelp gjennom strømpakken.

- Jeg mistenker at utbytte-kravet først og fremst handler om at det ser bra ut på papiret. Man tegner et bilde av at man unngår at de aller rikeste får i pose og sekk, sier Rytman.

Undersøkelsen viser at rundt en fjerdedel av bedriftene er avhengige av å ta ut utbytte for å dekke formueskatten sin.

- Dette handler ikke om at mangemillionærer skal berike seg ytterligere. Dette er småbedriftseiere som ofte tar ut mindre i lønn enn en vanlig offentlig funksjonær. Man stiller dem i en fryktelig vanskelig situasjon, avslutter Rytman.

Powered by Labrador CMS