Reiseliv

Den danske stat øker nå sin eierandel i SAS, for å sikre arbeidsplassene og lufthavnens betydning, som et nav i Nord-Europa.

Amerikansk investeringsfond og Danmark – største eiere i nye SAS

Air France-KLM, Den danske stat og to investeringsfond, blir de største nye eierne av SAS.

Publisert Sist oppdatert

­De går inn med totalt SEK 12,9 milliarder. SAS hadde som mål å hente inn minst SEK 9,5 milliarder i frisk kapital.

Aksjene skal fordeles slik:

Det amerikanske investeringsfondet Castlelake: 32 prosent

Den danske stat: 25,8 prosent

Air France-KLM: 19,9 prosent

Det danske investeringsfondet Lind Invest: 8,6 prosent

SAS skal tas av børs og er fortsatt under konkursbeskyttelse under Chapter-11 i USA, mens rekonstruksjonen av selskapet pågår. De rundt 255.000 aksjonærene i SAS taper sine verdier.

SAS var en av stifterne av Star Alliance, blant annet sammen med Lufthansa, nå skal dette medlemskapet opphøre og SAS blir en del av alliansen SkyTeam, sammen med Air France-KLM.

SAS’ lojalitetsprogram Eurobonus, med rundt 7 millioner medlemmer, fungerer som normalt inntil videre. Air France-KLM har sitt eget bonusprogram, Flying Blue.

Den norske stat solgte seg helt ut av SAS i 2018, både fordi Solberg-regjeringen innså at det ikke var en statlig oppgave å eie et internasjonalt transportselskap, og at Norge fikk få arbeidsplasser og internasjonale direkteruter, selv om vi leverte en stor andel av selskapets passasjerer. Sverige har hovedkvarteret og Danmark har Københavns Lufthavn, Kastrup, landets største arbeidsplass. Den danske stat har frem til nå eid 21,8 prosent av SAS, nå øker de til 25,8 prosent, nettopp for å sikre arbeidsplassene og lufthavnens betydning, som et nav i Nord-Europa. Det svenske eierskapet blir nå desimert, men SAS-hovedkvarteret ligger fortsatt i Stockholm, iallfall inntil videre. København seiler opp som en sterk utfordrer.

Mens SAS-aksjen falt kraftig på børsen i Stockholm og Oslo, steg aksjene i konkurrenten Norwegian (NAS) i morgentimene onsdag.

Air France-KLM eies av Den franske stat (28.6%), Den nederlandske stat (9.3%), det franske shipping- og logistikkselskapet CMA CGM (9%), China Eastern Airlines (4.7%) og Delta Air Lines (2.9%). Antall ansatte er rundt 75.000.

Powered by Labrador CMS