Reiseliv

Et fly fra SAS tar av fra Oslo lufthavn Gardermoen

AP, SV og SP er åpen for statlig eierskap i SAS

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag legger flyselskapet SAS frem resultater for første kvartal. Eksperter forventer røde tall.

Flere analytikere tar til ordet for en omfattende restrukturering av gjelden til selskapet, som nå er på flere titalls milliarder. Flere politiske partier er åpen for at den norske staten igjen skal komme inn på eiersiden. Mange synes det er en dårlig ide, deriblant NHH professor og flyekspert Frode Steen, skriver Dagens Næringsliv.

– Norge bør ikke komme inn på eiersiden igjen. De kan gjerne bidra med lån, men problemet med SAS har hele tiden vært at eierne har vært tvunget til å stille opp gang på gang, sier han. Forvaltere viker unna Steen mener det var klokt av Norge å gå ut av eierposisjonen i SAS i 2018. – Vi må aldri glemme at SAS ikke har mye infrastruktur i Norge. Han mener det ikke er noe å vinne på en eierposisjon siden selskapet har hovedkontor i Sverige, og Kastrup som hovedflyplass.

Da flybransjen lå nede for telling i 2020, hentet SAS 14,3 milliarder svenske kroner i forskjellige finansielle instrumenter. Selskapet har betydelige låneforpliktelser, lønns- og pensjonsforpliktelser, og diverse søksmål fra piloter, sammenlignet med f.eks Norwegian, som har gjennomgått omfattende restrukturering. Dyrt drivstoff, grunnet høy oljepris, gjør situasjonen enda verre

SAS ønsket ikke kommentere saken ovenfor DN og viser til at selskapet er i en «stille-periode» før kvartalsrapporten.

Mímir Kristjánsson i partiet rødt mener staten bør inn på eiersiden. – Jeg mener det rette å gjøre er å bli eier i SAS. Jeg vil at staten skal være inne og eie SAS som et viktig strategisk selskap. Det er et viktig infrastrukturselskap i landet vårt og andre nordiske land. Hvis staten sammen med den danske og svenske staten sikrer at man redder SAS, er jeg sikker på at det finnes bærekraft på lengre sikt. At det skal være ulønnsomt å drive flyselskap, tror jeg er veldig vanskelig å se for seg,

I 2020 åpnet både Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet for at statlig eierskap i SAS kan være et alternativ for å sikre felles infrastruktur i Skandinavia.

Powered by Labrador CMS