Reiseliv

I champagnehovedstaden Epernay finnes det selvfølgelig en Avenue de Champagne.

Champagne – milliardmarked i vekst

Champagne står i en særstilling blant verdens beste viner. Selv om det finnes mange andre meget gode musserende viner, er det ingen som har en slik prestisje som champagne.

Publisert Sist oppdatert

Eksporten øker, også til Norge, og flere nordmenn har nå fått smaken på de litt mer avanserte champagneutgavene.

I 2022 ble det solgt 326 millioner flasker champagne til en verdi av 6,5 milliarder dollar (NOK 72 milliarder), en økning på 1,6 % fra året før, ifølge tall fra bransjeorganisasjonen Comité Champagne.

Champagneprodusentene dyrker kun 4% av vinmarkene i Frankrike, men står for hele 27% av omsetningen i vinindustrien. I 2022 kom 57 prosent av omsetningen fra eksport, ialt 187,2 millioner flasker, en økning på 4,1 prosent fra året før. Eksportverdien var 4,1 milliarder euro (NOK 48 milliarder), opp 15,1% fra året før. De viktigste eksportmarkedene er USA, UK og Japan. Frankrike er naturlig nok det viktigste markedet for champagne, med salg av 138,4 millioner flasker i 2022, en nedgang på 1,7% fra året før.

370 registrerte champagnehus

Rundt 100 champagnehus står samlet for mer enn 2/3-del av det totale champagnesalget og mer enn 90% av samlet eksport (til rundt 200 land).

Det er ialt 370 registrerte champagnehus, 130 kooperativer og 16.200 registrerte vinbønder i Champagne. Noen vinbønder selger sine druer til champagnehusene, ofte på langsiktige kontrakter. Andre er medlemmer av kooperativer, eller produserer selv som såkalte Récoltants-Manipulants, bønder som lager sin egen champagne, med druer utelukkende fra deres egne vingårder. Appellasjonen Champagne omfatter rundt 280.000 vinmarker i 320 landsbyer og i produsentenes vinkjellere ligger over 1 milliard flasker.

Vinmarker i Champagne er naturlig nok ettertraktede. Ifølge den velrennomerte vinhandleren Nicolas Mahé de Berdouaré i Vinhuset NoFra, er prisene på vinmarker i Champagne på vei opp og økte med 2,2% i 2022, fra året før. Prisene per hektar (10.000 kvadratmeter, eller 10 mål) i Champagne, er nå ca.: I nord (Aisne): 840.000 euro (NOK 10 mill.). Syd (Aube): 897.300 euro (NOK 10,6 mill.). Marne: 1.159.000 euro (NOK 13,7 mill). Opptil 1.174.000 euro (NOK 14 mill.) for grands crus, samt premiers crus).

Årgangschampagne øker i Norge

Champagne-eksporten til Norge økte med 2,2%, til i alt 1,5 millioner flasker i 2022. Eksportverdien økte med hele 11,9%, til 30 millioner euro (NOK 355 millioner). Økningen forklares med større interesse for årgangschampagne, det ble solgt 20.000 flere flasker årgangschampagne og 10.000 flere flasker Vintage brut.

De mest populære champagnemerkene på Vinmonopolet 1.halvår 2023:

  1. Charles Mignon Premium Reserve Brut - 18.500 liter
  2. Bollinger Spécial Cuvée Brut - 18.000 liter
  3. Moët & Chandon Imperial Brut - 16.700 liter

De største champagnehusene

Moët Hennessy Louis Vuitton SE (LVMH), det kjente franske luksuskonglomeratet, etablert i 1987 etter en fusjon mellom Louis Vuitton og Moët Hennessy, er verdens største champagneprodusent. I 2022 rapporterte de en omsetning på over 2,2 milliarder dollar.

  1. Moët & Chandon, årsproduksjon ca. 30 millioner flasker
  2. Veuve Clicquot, ca. 19 millioner flaske
  3. Nicolas Feuillatte, ca. 11 millioner flasker
  4. Mumm, ca. 8 millioner flasker
  5. Laurent-Perrier, ca. 7 millioner flasker

Champagne-fakta

- 1,2 kilo druer må til for å lage en flaske champagne.

- Champagnebobler dukker opp når vinen helles i glasset. Hvis vi tar i betraktning at

gjennomsnittsdiameteren til en boble er 0,5 millimeter og at vin inneholder omtrent

12g karbondioksid per liter, kan vi beregne at et 10cl glass inneholder anslagsvis 11

millioner bobler. Dette er imidlertid bare et teoretisk tall, siden nesten 80 % av

karbondioksid slipper ut til overflaten av glasset, uten å generere noen bobler.

- Trykket inne i en champagneflaske er innenfor området 5 til 6 bar, det er omtrent tre

ganger trykket til et bildekk.

- En standard champagneflaske veier 835 gram.

- Champagne har høyt syreinnhold, noe som gjør den spesielt godt egnet til retter

med fisk og skalldyr. Vin, cava og prosecco har ofte en ettersmak som kan ta bort

litt av glansen fra maten, men champagne er ren og gir ikke slik ettersmak.

Forskjellig stil

De tørre utgavene av champagne selger mest idag, men det har ikke alltid vært slik. Her er de forskjellige stilene:

  • Doux - mer enn 50 gram sukker per liter
  • Demi-sec - 32-50 gram sukker per liter
  • Sec - 17-32 gram sukker per liter
  • Extra dry - 12-17 gram sukker per liter
  • Brut - mindre enn 12 gram sukker per liter
  • Extra brut - mindre enn 6 gram sukker per liter
  • Brut nature - ikke sukker, eller mindre enn 3 gram sukker per liter

Når én flaske er for lite

En standard champagneflaske inneholder 75cl, men champagne kommer ofte i mer imponerende størrelser:

Magnum 1,5 liter (2 flasker)

Jeroboam 3 liter (4 flasker)

Rehoboam 4,5 liter (6 flasker)

Methusalem 6 liter (8 flasker)

Salmanazar 9 liter (12 flasker)

Balthazar 12 liter (16 flasker)

Nebukadnezar 15 liter (20 flasker)

Salomon, Melchior eller Goliath 18 liter (24 flasker)

Souverain 26,25 liter (35 flasker)

Primat 27 liter (36 flasker)

Melchisedech eller Midas 30 liter (40 flasker)

Powered by Labrador CMS