Reiseliv

EU møtes om felles testkrav for reisende fra Kina

Flere land krever negativ koronatest for reisende fra Kina etter smittehoppet i landet. EU-representanter diskuterer onsdag felles tiltak.

Publisert Sist oppdatert

­Den voldsomme smitteøkningen i Kina, kombinert med at myndighetene i landet har lempet på egne reiserestriksjoner, har ført til bekymring for at nye virusvarianter skal spre seg.

I forrige uke fastslo EUs smittevernbyrå ECDC at obligatorisk koronatesting av reisende fra Kina er faglig ubegrunnet.

Men et overveldende flertall av EUs 27 medlemsland vil at passasjerer som ankommer fra Kina, blir systematisk testet for covid-19 før avreise, uttalte EU-kommisjonen.

En lang rekke land, blant dem USA, Japan, Storbritannia, Australia, Spania, Italia, Qatar og Sør-Korea, har innført innreiserestriksjoner for folk som ankommer fra Kina.

Sverige overtok formannskapet i EU etter nyttår, og svenske myndigheter har innkalt til et møte i IPCR onsdag for å diskutere en eventuell felles linje om restriksjoner for reisende fra Kina. IPCR er Det europeiske rådets krisehåndteringsmekanisme og har ifølge den svenske regjeringen forberedt en anbefaling.

Pressekontakt Sara Keuse ved den svenske EU-utsendingen opplyser til TT at møtet holdes på tjenestemannsnivå, og at det ikke ventes noen formelle beslutninger. Eksperter på helse- og rettsspørsmål er blant dem som skal delta.

FHI mener det ikke er nødvendig med norske særtiltak for reisende fra Kina.

Powered by Labrador CMS