Reiseliv

Et fly fra Norwegian av typen Boeing 787-9 Dreamliner med reg. nr. G-CKWU og et SAS-fly av typen Boeing 737-76N med reg. nr. SE-RET på Oslo lufthavn

Flyanalytiker advarer om kostnadssmell for flyselskaper og reisende grunnet stengte luftrom i EU

Publisert Sist oppdatert

I starten av uken meldte EU at russiske fly utstenges fra europeisk luftrom, og kort tid etter meldte Russland til det tilsvarende for europeiske fly.

Det betyr lengre ruter til Asia, større kostnader for flyselskapene og dyrere flybilletter for forbrukere, forklarer flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i konsulentselskapet Winair, til finansavisen.

– Av luftrommene som stenges, er det helt klart det russiske som er det mest utfordrende for flyselskapene i Europa og Nord-Amerika, sier Elnæs.

– Hvis eksempelvis SAS og Finnair skal fly til Tokyo, er det en reise som normalt tar omtrent 11 timer. Nå må de kanskje fly via Anchorage i Alaska, som gjør at turen kan ta opptil 17 timer, altså cirka seks timer mer enn vanlig. Dyr oljepris gjør at det blir kostbart å fly den ekstra distansen.

– Prisen på flydrivstoff ligger på om lag 115 dollar pr. fat, høyere enn den har vært på mange år, og det er en del flyselskaper som ikke har hedget seg mot prisene. Da må de betale markedspris, som ligger ekstremt mye høyere nå enn for eksempel i høst, sier Elnæs.

Analytikeren tror det primært er lavkostnadsselskapene som har sikret seg mot høyrere drivstoffkostnader.

Rutene som er mest utsatt er rutene til Japan, Korea og deler av Kina. I Norden er det Finnair som er mest eksponert for dette. Analytikeren trekker også frem at mange flyselskaper opererer med frakt av blant annet laks til Asia, og det er naturligvis en grense for hvor mye importørene er villig til å betale.

Ferieturer til Sør-Europa kan blir dyrere selv om rutene går langt unna Russland. – Blir krigen langvarig, kan det påvirke nordmenns reiseinteresse for land som Polen, Ungarn, Hellas og Tyrkia, mens det kan bli mer press på reiser til Italia, Spania og Frankrike, avslutter Elnæs.

Powered by Labrador CMS