Reiseliv

Padling i vakkert vær i Sognefjorden. Her fra Solvorn i Sogn og Fjordane.

Innovasjonsprogram for reiselivet i Sognefjorden

Stadig flere turister bruker bygdene Undredal, Solvorn og Fjærland som innfallsport til Norges lengste fjord.

Publisert Sist oppdatert

Nå skal lokale og nasjonale innovasjonsmiljøer hjelpe kommunene med å håndtere besøksstrømmen på en innbyggervennlig og bærekraftig måte, skriver nettstedet travelnews.no.

Økende turisme byr ofte på forskjellige utfordringer for små lokalsamfunn, påpeker Malin Kock Hansen, ansvarlig for Gnist, et innovasjonsprogram for distriktskommunene.

- Reiselivet bringer med seg inntekter til kommunene og næringslivet, men det bør ikke gå på bekostning av naturen og lokalbefolkningen. Gjennom denne innovasjonsanskaffelsen tror jeg de tre kommunene vil motta svært verdifulle innspill til hvordan de kan finne en god balanse, sier hun.

De tre kommune er ikke tilpasset storinnrykk fra reiselivet, og skal derfor nå samarbeide om innovasjon, slik at de kan få friske og nyskapende tiltak på bordet.

– Vi ønsker at besøksstrømmene i bygdene våre blir håndtert på en bærekraftig og innbyggervennlig måte. Jeg håper eksterne krefter nå kan utfordre tradisjonelle tankemønstre og gi oss spennende løsninger, sier samfunnsutvikler Ingrid Annette Kristiansen i Sogndal kommune.

11 kommuner ble valgt ut for å delta i årets innovasjonsprogram. Sogndal, Luster og Aurland er blant disse.

Spente ordførere

Ordførene i de tre kommunene er spente på hva som kommer ut av Gnist deltakelsen.

– De to siste årene har vært krevende for oss i Aurland, men vi vet at mange ønsker å besøke oss. Da er det viktig å tenke på videreutvikling av de flotte destinasjonene vi har i kommunen, sier Trygve Skjerdal, ordfører i Aurland kommune.

– Vi har en spektakulær natur og mange flotte destinasjoner i bygdene våre. Disse må vi forvalte på en god måte, samtidig som vi tenker næringsutvikling og skaper grunnlag for flere arbeidsplasser, sier ordfører Ivar Kvalen i Luster kommune.

– Vi tror programmet vil gi oss ny kompetanse og hjelpe oss med å tenke innovativt og ta i bruk nye metoder og løsninger. Slik kan vi utvikle lokalsamfunnene våre i samarbeid med både lokalbefolkning og de som besøker oss, uttaler Sogndal-ordfører Arnstein Menes.

Det er Doga og Nordic Edge som står bak innovasjonprogrammet som nå er inne i sitt tredje virkeår.

Powered by Labrador CMS