Reiseliv

Verken Wizz Air eller Flyr klarte å få fotfeste i Norge – tross billige flybilletter. Ekspert tror tiden med billigbilletter er forbi.

Kraftig prisøkning etter Flyr konkurs

Verken Wizz Air eller Flyr klarte å få fotfeste i Norge – tross billige flybilletter. Ekspert tror tiden med billigbilletter er forbi.

Publisert Sist oppdatert

­I månedsskifte januar-februar begjærte nemlig Flyr seg konkurs og det ble spådd dyrere priser.

Nå ser det ut som spådommen stemmer, skriver NRK.

Billetter fra både SAS og Norwegian viser en pris på godt over 1000-lappen for strekningen Tromsø-Oslo, for drøyt halvannet år siden kostet samme billett 300 kroner.

De billigste billettene fra Bodø til Oslo har økt noe mindre; fra 349 kroner til 829 kroner.

Årsaken er sammensatt, sier flyanalytiker i Winair AS, Hans Jørgen Elnæs.

– Markedet må forstå at flyselskapene har vært gjennom den største krisen noensinne med både pandemi og krig i Ukraina, så ting koster litt mer.

Kan ikke sette opp prisene for mye

NRK har tidligere skrevet om at det ikke er plass til flere flyselskap i Norge.

– Wizz Air fikk det ikke til selv om de hadde veldig billige flybilletter mellom nord og sør i Norge. Også har Flyr holdt på en stund, men de klarte heller ikke å fylle opp flyene sine selv om de hadde de laveste prisene.

Selv om Flyr er ute konkurrerer fortsatt SAS og Norwegian. Men ifølge flyanalytikeren er det mindre priskonkurranse.

Større konkurranse i Europa

Når flyselskapene nå setter prisene sine må de også ta folks økonomi med i betraktningen – fordi folk har generelt sett mindre å rutte med nå enn tidligere, sier Elnæs.

Den generelle prisøkningen er noe som påvirker hele Europa, men utenfor våre landegrenser er flyprisene imidlertid fortsatt noe billigere enn vi ser her til lands.

Det er nemlig mer konkurranse i Europa enn det er innenriks i Norge. Dermed blir pris et viktig element som gjør at vi ser et levere prisnivå i Europa, ifølge Elnæs.

– I tillegg har vi flere skatter og avgifter i Norge enn i EU, legger han til.

Sammensatt kostnadsbilde

– Da prisene var lave i september 2021 var landet fremdeles preget av pandemien og dens konsekvenser. Blant annet var det fremdeles innreiserestriksjoner til Norge, sier pressevakt i Norwegian Eline Hyggen Skari

– Selv om det er noe høyere priser nå enn da er det mulig å kjøpe flybilletter til en rimelig pris. Prisene på flybilletter er dynamiske og styres av tilbud og etterspørsel, og er man tidlig ute med å bestille så får man de rimeligste billettene.

Ifølge Skari bruker de mest prisbevisste lavpriskalenderen til selskapet, samt benytter seg av tilbud i forbindelse med salgskampanjer.

– Kostnadsbildet for en flybillett er sammensatt og består blant annet av kostnader til drivstoff samt skatter og avgifter, sier Skari.

Det konkurrerende selskapet SAS men det er disse skattene og avgiftene som gjør at det blir dyrt for folk å fly. Spesielt i distriktene

Powered by Labrador CMS