Reiseliv

Utsikt over snødekte fjell fra cruiseskip som passerer gjennom Altafjorden,

Krise for Bergen Fjordtours

Krigen mellom Russland og Ukraina betyr krise for Bergen Fjordtours. Russere og og Ukrainere står for 60-70 prosent av omsetningen forteller eieren til E24.

Publisert Sist oppdatert

– Selskapet er egentlig konkurs, jeg må bruke private midler for å holde det i gang, sier Inge Hatlebrekke, eier av det lille selskapet Bergen Fjordtours.

De to siste årene med pandemi har vært tunge for selskapet. Fra 2019 til 2020 falt omsetningen med over 60 prosent.

Selv om 60-70 prosent av omsetningen kommer fra russere og ukrainere, er det først og fremst på grunn av betalingsviljen, og ikke antall mennesker.

– Vesteuropeere pleier oftest å kjøpe billett til fellesturer. Det gir oss veldig lite, sier Haltebrekke. Videre forteller han at russere og ukrainere derimot gjerne har med familien på private turer, hvor de kan fiske underveis. Han tviler på at selskapet klarer seg uten dem.

Vil avvikle driften

På grunn av en skade har 62-åringen vært borte fra arbeidslivet store deler av pandemien, og driften har vært ivaretatt av datteren og eksterne.

Både grunnet pandemien og skaden prøver nå Haltebrekke og avvikle driften.

– Jeg solgte den ene båten i fjor høst og nå vil jeg prøve å selge den andre etter hvert. Men det er nok ikke så mange kjøpere der ute.

Støtteordning for bedrifter

Haltebrekke har også sendt epost til UD, da han hadde oppfattet at regjeringen jobbet med en støtteordning til norske bedrifter som rammes av Russland sanksjonene. En slik ordning er imidlertid ikke planlagt. Det Trygve Slagsvold Vedum presenterte forrige uke var en låneramme på 50 millioner kroner gjennom Finnmark fylkeskommune.

Haltebrekke påpeker at det ikke bare er på steder som Kirkenes at næringslivet rammes. – Hovedpoenget er at problemene ikke bare er i Finnmark, de er nedover hele kysten. Russere og ukrainere har holdt liv i denne bransjen her, avslutter han.

Powered by Labrador CMS