Reiseliv

Tanking av drivstoff på et SAS fly ved gaten på Oslo Lufthavn Gardermoen

Nå kan flybillettene bli dyrere

Økningen i oljeprisen har ført til kraftig hopp i flyselskapenes utgifter til drivstoff. Prisene på flybilletter vil gå opp i løpet av få uker, mener flyekspert.

Publisert Sist oppdatert

– De siste ti dagene har flydrivstoffprisen økt med over 30 prosent, og det er helt unormalt. For flyselskapene er det skikkelig motvind, sier Hans Jørgen Elnæs, analytiker i WinAir.

Etter Russland sin invasjon av Ukraina har oljeprisen steget kraftig. Den nådde 135 dollar fatet på mandag. Det gir resultat i form av økte priser på drivstoff, noe som de sannsynligvis må hente inn igjen fra kundene.

– Vi må nok regne fire til seks uker før det skjer noe i markedet, i form av at billettprisene økes, sier Elnæs.

Administrerende direktør i Flyr, Tonje Wikstrøm Frislid, sier til TV 2 at de ikke har bestemt seg for hva de vil gjøre:

– Vi i luftfart er vant til store svingninger og et marked som er i endring, så vi er nødt til å se det an. Foreløpig følger vi situasjonen nøye, sier hun.

Det gjør også Norwegian:

– Billettpriser styres alltid av tilbud og etterspørsel, og det er selvsagt en utfordring for alle flyselskaper at drivstoffprisene har økt. Vi har ikke besluttet noe drivstofftillegg nå, sier Esben Tuman, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, til TV 2.

Heller ikke SAS har bestemt seg for hva dette kan bety for billettprisene:

– Drivstofftillegg er en løsning bransjen har benyttet tidligere, for eksempel under Irak-krigen, men SAS har ikke tatt noen avgjørelse om det per nå, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

Powered by Labrador CMS