Reiseliv

Nasjonalmuseet i Oslo er ifølge The Art Newspapers årlige undersøkelse Skandinavias best besøkte.

Nasjonalmuseet er Skandinavias mest besøkte kunstmuseum

Det er bransjebladet The Art Newspaper som årlig går gjennom internasjonale besøkstall for museer og kunstsamlinger rundt i verden.

Publisert Sist oppdatert

­Selv om endelige tall ikke publiseres før i aprilutgaven, skriver The Art News at nye museer som Louvre Abu Dhabi, M+ i Hongkong og Nasjonalmuseet i Oslo hadde sine beste år noensinne i 2023 – og at det norske museet nå er det mest populære kunstmuseet i Skandinavia.

I 2023 hadde Nasjonalmuseet 1.246.000 besøkende.

– At vi er Skandinavias best besøkte kunstmuseum, er veldig inspirerende. At utstillingsprogrammet vårt treffer et bredt publikum, er vi veldig opptatt av, og vi jobber mye med å være en viktig destinasjon for folk som besøker Oslo, sier museets direktør Ingrid Røynesdal.

Hun trekker fram pågående og kommende utstillinger av Britta Marakatt-Labba, Vasilij Kandinskij, Mark Rothko og Anna-Eva Bergman som trekkplastre i 2024.

Besøkstallene tilbake til nivået før Corona

Verdens 100 mest besøke kunstmuseer klarte i 2023 for det meste å vende tilbake til besøkstallene fra før koronaen rammet, viser The Art Newspapers undersøkelse:

De hadde 230 millioner besøkende i 2019, før det falt til 54 millioner i 2020, begynte å komme seg tilbake i 2021 med 71 millioner og 141 millioner i 2022, mens besøkstallet i 2023 var på 176 millioner.

Noen av de største museene var nesten tilbake på 2019-tallene sine, blant dem Louvre i Paris. Det var fjorårets mest besøkte kunstmuseum i verden med 8,9 millioner innenfor dørene, bare 8 prosent lavere enn før pandemien.

Noen, som Musée d'Orsay i Paris og Galleria degli Uffizi i Firenze var faktisk bedre besøkt enn i 2019, med en økning på henholdsvis 6 og 15 prosent som brakte 3,9 og 2,7 millioner publikummere inn.

Powered by Labrador CMS