Reiseliv

Nesten 700.000 norske turistovernattinger i Tyskland i 2023

Tyskland hadde i fjor en kraftig vekst innen turisme og passerte rekordåret 2019 i omsetning fra utenlandske gjester. Både antall besøkende og forbruket til ferierende nordmenn økte i 2023, og nå ventes en ytterligere vekst i turismen i 2024.

Publisert Sist oppdatert

­Den tyske turistnæringen opplevde i fjor en betydelig vekst i antallet internasjonale overnattinger. Ifølge Tysklands statlige statistikkbyrå SB ble det totalt registrert 80,9 millioner gjestedøgn i landet i 2023, en økning på hele 18,8 prosent fra året før.

Utenlandske gjesters forbruk på overnatting, transport, mat og øvrige innkjøp i Tyskland har nå passert rekordnivået i 2019, med et totalforbruk på 66,2 milliarder euro i 2023. Det gjør, ifølge World Travel Monitor, Tyskland til Europas nest største feriedestinasjon, etter Spania.

Også antallet ferierende nordmenn økte i Tyskland i fjor. Det forteller Joelle Janz, turistsjef ved Tysklands Nasjonale Turistkontor i Norge.

Joelle Janz, sjef for Tysklands turistkontor i Norge.

– Vi registrerte 687.700 overnattinger for norske turister i 2023, noe som er en økning på hele syv prosent fra 2022. Vi er fortsatt noen prosent bak rekordtallene fra 2019, men ser en positiv utvikling, ikke minst med tanke på lengden av opphold. Et gjennomsnittlig ferieopphold var i fjor 6,6 netter, noe som er seks prosent lengre enn før covid-krisen i 2019, forteller Janz.

Bruker mer penger på reisen

Forbruket på reise i Tyskland er også stigende, forteller turistsjefen.

– I 2023 brukte nordmenn 207 milliarder kroner på utenlandsreiser, en økning på 24 prosent fra året før. Denne utviklingen i feriebudsjettet har vi også merket oss i Tyskland, sier Joelle Janz.

Totalt ble det gjennomført 31,5 millioner feriereiser til Tyskland fra europeiske land i fjor. Dette antallet er ventet å stige i 2024, mye takket være årets Fotball-EM, forteller Janz.

– Kun basert på forhåndsbestillinger av flyreiser og hotellsenger til Fotball-EM, har vi beregnet at Tyskland vil oppleve en økning på 4 prosent tilreisende turister i 2024. Det utgjør rundt 2,7 millioner besøkende som kommer kun på grunn av mesterskapet.

– EM gir oss et løft i antall besøkende, som kanskje ellers ikke ville ha tatt turen. Dermed vil flere kunne oppleve hva arrangørbyer som Berlin, München, Hamburg, Köln og Frankfurt har å by på innen kultur, severdigheter og aktiviteter. Et stort sportsarrangement som dette er dermed en gave for turistnæringen og vil bidra til å løfte turismen i årene som kommer, avslutter Joelle Janz, turistsjef i Tysklands Nasjonale Turistkontor i Norge.

Powered by Labrador CMS