Reiseliv

NHO-sjef Ole Erik Almlid vil ha større andel av den internasjonale reiselivsomsetningen som er på hele 20.000 milliarder kroner.

NHO-sjefen vil at Norge får en større andel av den internasjonale reiselivsomsetningen

Globalt er reiselivsomsetningen på hele 20.000 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

­Mens skiforholdene blir stadig dårligere ved skisentrene i Alpene, opplever de største skisentrene i Norge stor vekst. Og det er utlendingene som redder budsjettene, skriver Tv2.

Ved Trysil alpinsenter er mellom 80 til 90 prosent av de som kjøper heiskort fra utlandet. Ved Hafjell og Kvitfjell er andelen utlendinger over 50 prosent.

Skal leve av reiseopplevelser i fremtiden

Regjeringen mener eksporten av norske reiselivsopplevelser er noe av det vi skal leve av når oljeeventyret er over. I fjor høst annonserte de nemlig at reiseliv skal bli den femte eksportsatsingen i regjeringens eksportreform «Hele Norge eksporterer».

Satsingen skal bidra til økt eksport og bidra til en mer konkurransedyktig reiselivsnæring som både er mer bærekraftig og lønnsom.

Før 2019 omsatte reiselivsnæringen for totalt 206 milliarder kroner, ifølge regjeringen. Eksportbidraget var på hele 38 milliarder kroner.

Dette gjør reiseliv til Norges femte største eksportnæring etter olje og gass, maritim, sjømat og prosessindustri.

Stort vekstpotensiale

Under den nasjonale vinterkonferansen på Kvitfjell, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid til TV 2 at han mener omsetningen fra utenlandske turister kan øke med nesten 70 prosent i dette tiåret, dersom staten hjelper næringen med å markedsføre Norge som et grønt og bærekraftig reisemål.

Trysil alpinsenters destinasjonsleder, Gudrun Lohne, forteller at de helt siden 80-tallet har gått aktivt ut og markedsført seg i internasjonale markeder slik at de får fylt opp hver eneste vinteruke.

I Hafjell og Kvitfjell mener majoritetseier Anders Buchardt at turistene er opptatt av bærekraft. At alt går på fornybar strøm og at man kan ta toget rett i bakken.

Må satse på utdanning innen reiseliv

NHO-sjef Almlid forventer at regjeringen også satser på utdanning av de som skal ta i mot alle turistene. Tall fra Menon Economics viser at det internasjonale reiselivsmarkedet er på nærmere 20.000 milliarder kroner i året. De spår at markedet vil øke tre til fem prosent per år

Powered by Labrador CMS