Reiseliv

Ventetiden på pass er ekstra lang i år

Planen for å kutte passkøene er ikke klar før etter ferien

Det blir gjenåpning av noen av de 60 passkontorene som ble nedlagt i forbindelse med politireformen for noen år siden, men ikke tidsnok til å avhjelpe de enorme passkøene foran årets sommerferie.

Publisert Sist oppdatert

Dessuten kan det også bli snakk om å åpne passkontor på steder hvor dette ikke har vært tidligere, skriver flysmart24.no.

Departementet har gitt Politidirektoratet i oppdrag å finne ut hvilke steder som skal få passkontor.

Fristen for å finne de passkontorene som skal åpnes eller gjenåpnes, er imidlertid satt til den 15. august. Dermed skjer dette for sent til at dette prosjektet vil få noen betydning for årets sommer.

I Justisdepartementet vil man ikke si noe om det allerede nå peker seg ut noen passkontorer som vil bli prioritert gjenåpnet:

– Nå må denne prosessen gå sin gang. Departementet kan ikke forskuttere Politidirektoratets utredning, men vil se grundig på den når den er klar. Regjeringen ønsker pass-tjenester så nær folk som mulig, sier senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet til flysmart24.

Departementet vil ikke si noe om hvor lang tid det vil ta å åpne og gjenåpne de passkontorer som direktoratet måtte forslå:

– Dette vil avhenge av flere forhold. Departementet kan ikke kommentere videre fremdrift før utredningen foreligger, sier Skjøld-Lorange.

Utvidede åpningstider

For å demme opp for det akutte behovet for å utstede nye pass foran sommeren, har enkelte politidistrikt grepet til andre løsninger. Bl.a. ved å utvide åpningstiden på passkontorene.

Dette har bl.a. skjedd i Oslo der politiet, i tillegg til å utvide åpningstiden på hverdager. I Oslo utstedes det pass frem til klokken 20.30 på kveldene. Dessuten har man innført lørdagsåpent på passkontorer.

Det legges dessuten ut nye ledige timer hver fredag på politiet.no.

Torsdag morgen var tidligste ledig time i Oslo i midten av oktober. Fredag morgen er første ledige time i Oslo den 7. juli. Det er altså mulig å rykke frem i denne køen, for de som gjennomfører søk denne dagen.

Hovedårsaken til pass-situasjonen er ettervirkningen av koronapandemien. Da lot færre å fornye passet sitt i perioden med reiserestriksjoner.

Det betyr at samtidig som politiet opplever stor etterspørsel som følge av økende reiseaktivitet i samfunnet, er det et etterslep på utgåtte pass fra de to siste årene. Dette resulterer i lang ventetid.

Powered by Labrador CMS