Reiseliv

SAS er et selskap i dyp krise – finansielt og markedsmessig, skriver Tor Wallin Andreassen. Foto: Annika Byrde | NTB

SAS har under 5 milliarder kroner igjen i kontanter

Publisert Sist oppdatert

­SAS vil gå tom for kontanter i 1. kvartal 2023 dersom ikke et rådyrt milliardlån blir godkjent av konkursdomstolen i USA. Det er vurderingen til SAS’ finansielle rådgivere, ifølge E24.

SAS forventer å selge billetter og andre tjenester for nær 8 milliarder norske kroner i månedene august-oktober i år. Men samtidig ventes utbetalingene til driften å bli enda nær 3 milliarder kroner mer.Dette går frem av et budsjett som SAS har sendt inn til konkursdomstolen i USA.

Det betyr at SAS bare på halvannen måned, siden utgangen av 1. halvår, har «brent av» nær 2,5 milliarder kroner i kontanter. Den femten dager lange streiken i juli kostet som kjent selskapet dyrt.

SAS og deres finansielle rådgivere ber derfor nå domstolen i USA om å godkjenne et rådyrt lån på 700 millioner dollar, tilsvarende 6,8 milliarder norske kroner.

For uten dette lånet spår SAS’ finansielle rådgivere at selskapet vil gå helt tomt for kontanter i 1. kvartal neste år.

Én av de viktigste grunnene til at SAS valgte det amerikanske investeringsselskapet Apollo som långiver, oppgis å være at sistnevnte er interessert i å gjøre om lånet til aksjer etter hvert. Det gjør at de totale kostnadene ved lånet blir lavere enn hva andre långivere kunne tilby, ifølge SAS. Men selv hvis Apollo ikke ender opp med å bli storaksjonær, har amerikanerne sikret seg til en direkteavkastning på opptil 23 prosent, tilsvarende 1,6 milliarder norske kroner, fra lånet.

Dersom dommeren innen midten av september godtar betingelsene i lånet, vil SAS få det utbetalt i to omganger i høst.

For at SAS skal få utbetalt den siste halvparten av lånet, 350 millioner dollar i slutten av oktober, må selskapet oppfylle en rekke krav. Apollo krever blant annet at SAS innen da har fått på plass avtaler med alle de store fagforeningene i SAS, som sikrer kostnadskutt fra de ansatte. Videre at SAS innen samme tidsfrist har klart å kvitte seg med flere av flyene de ikke vil fortsette å lease. Og ikke minst at SAS før siste utbetaling fortsatt har over 3 milliarder svenske kroner igjen i likvider.

Powered by Labrador CMS