Reiseliv

Smaksrik og spennende Speyside malt

Maltwhisky-regionen Speyside ligger nordøst i Det skotske høylandet, mellom Inverness i vest og Aberdeen i øst. Her renner den kjente lakseelven Spey.

Publisert Sist oppdatert

­Landskapet er ellers preget av jordbruksland og granittfjell. Nettopp Spey og andre hurtig rennende elver, samt stor byggproduksjon, er bakgrunnen for at så mange destillerier ligger her.

Speyside har den største konsentrasjonen av whiskydestillerier i Skottland, omtrent 50 destillerier som produserer single maltwhisky ligger her, blant annet to av de mest solgte single maltwhiskyene, The Glenlivet og Glenfiddich. Tilsammen produseres rundt halvparten av all skotsk maltwhisky i Speyside.

«Maltwhisky-hovedstaden»

Dufftown alene har seks destillerier. Her holdes det også en stor whiskyfestival hvert år. Med så mange destillerier er stilen på Speyside whisky litt ulik, men den karakteriseres ofte som lett og elegant, og også som fruktig og nøtteaktig.

Benriach har historie som destilleri tilbake til 1898 og ligger nord i Speyside. De får vann til produksjonen fra en mineralrik kilde dypt under destilleriet. I de senere år har eierne, Brown-Forman Corporation, investert betydelig i Benriach og de produserer en rekke forskjellige malts, lagret fra 10 til 40 år.

Den mest populære, Benriach The Original Ten, er modnet i minst 10 år i tre forskjellige fat; bourbon, sherry og ny eik. Konseptet kaller de «A world of flavour». Smaksprofilene som sitter igjen i det gamle treverket, sørger for ekstra nyanse til hver flaske. Whisky fra hvert fat blandes, for å skape en jevn og rik malt, med toner av frukthave, honningsødme og ristet eik. Elegant fruktig og søtlig finish. Gylden farve.

Powered by Labrador CMS