Reiseliv

Vil ha kraftig lønnsøkning for hotell- og restaurantbransjen

En nyutdannet rørlegger eller elektriker tjener fort 50 kroner mer i timen enn en kokk med fagbrev. Da er det ikke merkelig at ungdom velger bort hotell- og restaurantbransjen, skriver frifagbevegelse.no.

Publisert Sist oppdatert

Tariffoppgjøret som starter 04 april er en mulighet for å få utjevnet lønnsgapet og få stoltheten tilbake mener de.

– Vi må få flere til å ta fagbrev, men da må det lønne seg. Over nokså kort tid må lønna til fagutdannede i denne bransjen opp med minst 50 kroner timen for å tiltrekke seg folk, sier Djevat Hisenaj i Bergen.

– Pengene er der, og det tar like lang tid å utdanne seg til kokk som rørlegger. Hvorfor skal lønnsforskjellen være så stor, spør Merethe Solberg i Oslo seg.

Før hvert oppgjør er det vanlig at det kommer flere advarsler fra arbeidsgiverne at lønnsomheten ikke tillater store økninger, men som Hisenaj sier, så må bedriften først og fremst lønne de ansatte slik at de kan leve av det.

– Hvorfor må så mange realisere gründerdrømmen innenfor våre bransjer? Det er ikke en menneskerett å starte en bedrift, men det er et minimumskrav at man kan leve og etablere seg på vanlig måte hvis man jobber full stilling i Norge. I denne bransjen er det nesten umulig å få lån til sin første bolig, sier Solberg.

Tidligere hadde riksavtalen en garantibestemmelse som ga alle en viss prosent av de godt betalte prosentlønnede servitørene, denne ordningen forsvant imidlertid i 2006. En annen ordning skulle erstatte dette med andre parametre, men Hisenaj mener ordningen har feilet.

Både Hisenaj og Solberg mener et lønnstillegg på 3,5 prosent ikke er godt nok for bransjen. Solberg peker spesielt på dyrere strøm og drivstoff

– Vi har vært gjennom en pandemi, og da så vi hvor mye denne bransjen betyr for folks liv og trivsel. Våre medlemmer har slitt i to år med permitteringer, hvor de har fått 80 prosent av en allerede lav lønn. Mange sliter med å få endene til å møtes, og mange, også folk med fagbrev, har funnet seg nye og bedre betalte jobber. Mange av disse kommer ikke tilbake til denne lavlønnsbransjen, tror Merethe Solberg.

Derfor kjemper de nå for å heve seriøsiteten i bransjen. Det må lønne seg, også i hotell og restaurant, å ta fagbrev. Ulempetilleggene er også mye lavere enn i andre bransjer, noe mange ser på når det er mye jobbing på kveld og helg. I denne bransjen slår ikke ulempetillegget for kveld inn før kl. 21:00, mens handel og kontor (butikker), har et mye høyere tillegg allerede fra klokka 17:00.

Merethe sitter i forhandlingsutvalget som møter NHO Reiseliv 4. april. Hva kravene konkret går ut på, vil hun ikke si, men tror ikke det blir lett i år heller.

Powered by Labrador CMS