Restaurant

Analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet tror ikke på noen nedgang i konkursene med det første.

34,7 % flere konkurser i hotell og restaurant i 2022

I 2022 gikk 3723 norske bedrifter konkurs, en økning på 11,7 prosent sammenlignet med 2021. Verst er det gått utover hotell- og restaurantbransjen som har en konkursøkning på 34,7 prosent for året, og hele 68,2 prosent i desember. Dette viser konkursstatstikken til Dun & Bradstreet.

Publisert Sist oppdatert

– Serveringsstedene klarte seg godt i 2021, på grunn av lavere kostnader og koronastøtte. AS Norge-tallene våre viste at bransjen hadde en gjennomsnittlig resultatgrad på 3,85 i gjennomsnitt i 2021, som er det beste noensinne, men bransjen har lavere marginer og mindre egenkapital enn gjennomsnittet. De tåler derfor ikke så mye før det stopper opp, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.

Venter fortsatt økning i 2023

– Selv om antallet konkurser har vært økende gjennom året og er dramatisk for enkelte bransjer, er antallet konkurser ikke på et voldsomt høyt nivå hvis vi sammenligner med tidligere år. Konkurstallene gikk mye ned i pandemiårene 2020 og 2021, og AS Norge-tallene våre viser at norsk næringsliv aldri har hatt høyere resultatgrad enn i 2021, som er året vi sammenligner konkurstallene med. Antallet konkurser i 2022 er derfor på et mer normalt nivå enn i fjor, men vi ser at det nå er flere større bedrifter som nå går overende, sier Melhus. Hun tror ikke på noen nedgang i konkursene med det første:

– Skal vi se inn i 2023 er optimismen i store deler av næringslivet på et svært lavt nivå. Høyere priser på innsatsfaktorer, økt inflasjon, høyere rente og økte skatter gjør sitt til det. Det reduserer investeringsviljen og vil også medføre flere konkurser fremover, sier Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.

Powered by Labrador CMS