Restaurant
Allergener må oppgis i alle menyer fra 14. desember
Fra 14. desember iår må alle spisesteder i Norge og resten av EU/EØS-området opplyse om hvilke allergener som finnes i de forskjellige rettene. Dette gjelder alle serveringssteder, fra Michelinstjerne-restauranter til kebab-sjapper.- Det holder ikke å gi denne informasjonen muntlig, den må være skrevet ned og relateret til retten det gjelder, forklarer seniorrådgiver i Mattilsynet, til . Hun sier at i tillegg til å merke maten, må serveringsstedene også kunne dokumentere opplysningene de gir til kundene.– En av grunnene til at dette er blitt vedtatt i EU, er at man erfarte at en veldig stor andel av alvorlige tilfeller av allergiske reaksjoner kom etter at man hadde spist ute, sier Nina Lødrup i Mattilsynet, og legger til:– Det har til nå ikke vært krav om å gi opplysninger om innholdet i matvarer som ikke er ferdigpakket, noe som kan være et stort problem for allergikere. er kritisk til en slik ordning, som de tror vil gi et dårligere mattilbud til kundene. «Informasjon i en meny, vil etter vår oppfatning, by på store utfordringer ved at de som serverer ikke-ferdigpakket mat, ser seg nødt til å redusere tilbudet og at menyen sjeldnere byttes ut. Dette vil gå utover kunden i form av færre retter å velge mellom», heter det i en høringsuttalelse fra NHO Reiseliv (2012).
Nina LødrupNRK.noNHO ReiselivFølgende 14 allergener må deklareres av serveringsstedene:Gluten (hvete, rug, bygg, havre, spelt)SkalldyrEggFiskPeanøtterSoyaMelkNøtterSelleriSennepSesamSulfittSkjell og bløtdyrLupin
Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
3 mnd
150,- 575,-
KJØP
Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
12 mnd
1875,-
KJØP
Reiseliv1 & Convenience
Nett
1 mnd
1,- 145,-
KJØP
Reiseliv1 & Convenience
Nett
12 mnd
1430,-
KJØP