Restaurant

Restaurant Maaemo i Bjørvika i Oslo

Dyrere mat på restauranter

Publisert Sist oppdatert

Flere kjente restauranter har hevet prisene minst 20 % for menyer de siste par tre årene. Noen har mer moderat prisøkning. Flere restauranteiere sier til Aftenposten at det er flere grunner til at prisene har steget.

  • Høyere lønnskostnader, mangel på personale og kniving om de gode hodene
  • Kraftig stigning i råvareprisen
  • Høy Eurokurs og lav kronekurs
  • Dyrere vin på grunn av dårlige vinavlinger
  • Generell prisstigning
  • Høyere fraktkostnader

Prisene har steget mye. En god del spisesteder har påslag på menyene på flere hundrelapper siden forrige besøk, og vinprisene nærmer seg firgangen av Vinmonopolets pris. Da blir det dyrt å gå ut, sier restaurant ansvarlig i Aftenposten, Erik Gulbrandsen.

Alle er imidlertid ikke enig at prisene har økt unaturlig mye. Furset-gruppen som driver spisesteder som Maaemo og Ekebergrestauranten mener prisene ikke har økt mye ut over råvareprisstigningen.

Daglig leder Arne Sørvig, i stiftelsen Norsk Gastronomi trekker fram andre grunner til prishoppet, blant annet minstelønn som ble innført i 2019, samt underskuddet på god faglært arbeidskraft i bransjen. Han har ikke noe tro på restauranter har lagt på prisen, for å ta igjen for tap under nedstengningen, sier han.

Powered by Labrador CMS