Restaurant

Sjømagasinets populære skalldyrplatå.

Er norsk sjømat blitt for dyr i Norge?

Aldri før har eksportverdien av norsk sjømat vært høyere enn i 2023. Totalt eksporterte Norge sjømat for 172 milliarder kroner i fjor. Det tilsvarer 39 millioner måltider hver eneste dag - året rundt. Men nordmenn spiser mindre fisk enn tidligere, trenden har vært fallende i flere år, spesielt blant barn og unge, det bekymrer mange.

Publisert Sist oppdatert

­Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth ser på det fallende sjømatkonsumet i Norge som en utfordring. – Vi må trappe opp innsatsen her hjemme, for vi har aldri spist mindre fisk enn i dag. Sjømat er både bærekraftig og sunt, derfor må vi snu trenden og spise mer av det, sier Myrseth, i en kommentar til sjømatstatistikken.

Nordmenns inntak av fisk og skalldyr har falt jevnt og trutt over mange år. Det har vært en nedgang på 13 prosent i forbruket av fisk og sjømat siden 2015.

Også i restaurantbransjen merkes en nedgang i salget av sjømat. Folk liker fisk og skalldyr, men velger ofte andre retter når de spiser ute, fordi prisen på råvarene er økt i de senere år.

– Vi ser den samme utviklingen i Scandic Norge. Hovedårsaken til det er blant annet prisstigningen på fisk, sier Morten Malting Food & Beverage Director i Scandic Norge.

Selger like mye sjømat som før

Fursetgruppen, som har flere restauranter som spesialiserer seg på sjømat, bl.a. Sjømagasinet, Lofoten Fiskerestaurant og Havsmak, har derimot ikke merket noen nedgang.

– Vi selger fortsatt like godt med fisk og annen sjømat på våre restauranter. Skalldyr og skalldyrplatå er populært, men også all fisk i forhold til sesong. Og nå kommer skreien, sier Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen.

– Vår grossist på sjømat, Laks & Vilt, er enig i at sjømatkonsumet innen restaurantbransjen ser ut til å være normalt. Det er vanskelig å se noen store forandringer fra året før, sier Fursetgruppens operations manager, Jan Terjung.

– Men vi møter høyere råvarepriser på sjømat i Norge, det resulterer naturligvis i høyere priser på fisk og skalldyr i restaurantene også. Som følge av den svake norske kronen, ser det ut som mer og mer sjømat eksporteres, det fører til mindre tilgjengelig fisk på det norske marked og øker kiloprisen, noe som fører til høye priser på fisk og skalldyr i det norske dagligvaremarkedet, sier Jan Terjung i Fursetgruppen.

39 millioner norske fiskemåltider eksporteres hver dag

– 2023 ble tidenes beste år verdimessig for norsk sjømateksport. Sjømat er fortsatt en av Norges aller mest etterspurte globale handelsvarer og har for alvor befestet seg som landets nest største eksportprodukt, bak olje og gass, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

Totalt eksporterte Norge sjømat for 172 milliarder kroner i fjor. Det tilsvarer 39 millioner måltider hver eneste dag. Eksportverdien økte med 20,7 milliarder kroner, eller 14 prosent, sammenlignet med 2022. I fjor svekket den norske kronen seg, det ga seg utslag i en solid verdivekst for sjømateksporten målt i norske kroner, men betydelig mindre i euro og dollar, som er våre viktigste handelsvalutaer.

– Det er den svake norske kronen og den generelle prisveksten i markedene som løftet verdien til et rekordhøyt nivå. Totalt bidro kronesvekkelsen til å øke eksportverdien med nesten 15 milliarder kroner i 2023, forklarer Christian Chramer.

Totalt eksporterte Norge 2,8 millioner tonn sjømat i 2023. Det er en nedgang på 5 prosent sammenlignet med året før. Norges to største og viktigste arter, laks og torsk, opplevde begge et volumfall.

Laks er fortsatt motoren i norsk sjømateksport. I 2023 eksporterte Norge 1,2 millioner tonn laks til en verdi av 122,5 milliarder kroner, noe som utgjør 71 prosent av den totale verdien for hele sjømateksporten. Det tilsvarer 16 millioner måltider med norsk laks hver eneste dag - året rundt.

Powered by Labrador CMS