Restaurant

Filip August Bendi klar for Bocuse d’Or 2022

23. til 24.mars er det europamesterskap i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Budapest. Team Norway ledes av Filip August Bendi, som hoppet av en internasjonal kokkekarriere for å satse for fullt på å bli Norges kandidat i Bocuse d’Or.

Publisert Sist oppdatert

Veien til Lyon

I oktober 2021 kunne Filip August Bendi ta steget opp på toppen av pallen i Årets kokk og titulere seg som Norges kandidat i Bocuse d’Or. Bendi beskrives som en uredd, målrettet og kreativ kokk, med et hjerte som banker for kokkekonkurranser.

Interessen for å delta i kokkekonkurranser fikk han allerede da han gikk i lære på restaurant Tango og hjalp Kjartan Skjelde med forberedelsene da Skjelde stilte i Årets kokk. I 2006 kom Filip på delt førsteplass i Rogalands Cup for lærlinger. Han har deltatt i Årets kokk i 2017, 2019 og 2021, og Bendi var commis for Gunnar Hvarnes da han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2010 og bronse i verdensfinalen i Lyon i 2011.

Internasjonal karriere

Som nyutdannet kokk bestemte Bendi seg raskt for at den berømte restauranten Noma i København skulle bli hans neste stoppested, så han dro til København for å prøvejobbe. Noma måtte overbevises, men da Bendi vendte tilbake for tredje gang, ga de ham et forklede og ba ham ta plass på kjøkkenet. Det endte som Filip ønsket, og han ble der i ett år.

Etter Noma gikk turen til Stockholm og Mathias Dahlgren Matsalen. Her var Bendi i tre år, før han krysset Atlanteren og endte opp på restaurant Daniel i New York, hvor han ble i litt over ett år.

Etter arbeidsoppholdet i New York vendte Filip August Bendi hjem til jobb som kjøkkensjef på NB Sørensen Annen Etage i Stavanger. Siden 2018 har han jobbet som kreativ utvikler ved Thon Hotel Bristol og Thon Hotels i Oslo. Hovedgrunnen for å flytte hjem til Norge var drømmen om Bocuse d’Or.

Et faglig sterkt team

Coach for Bocuse d’Or-laget er Christopher W. Davidsen. Han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2016 og Bocuse d’Or World Final i 2017, og til daglig leder Christopher restaurant Speilsalen ved Britannia Hotel i Trondheim. Under ett år etter åpningen mottok restauranten sin første Michelin-stjerne.

Som commis har Filip August Bendi valgt 20 år gamle Leon Haarberg Nilsen, som har hatt læretiden sin på restaurant Speilsalen og nå er ansatt på Thon Hotels.

Sven Erik Renaa er styreleder i det norske Bocuse-akademiet og president for Team Norway. En av Renaas mange viktige oppgaver er å være Norges dommer i Bocuse d’Or Europe i Budapest i 2022 og i verdensfinalen av Bocuse d’Or i 2023.

Praktisk informasjon

Årets konkurranse er i Budapest. I år som tidligere år blir konkurransen organisert sammen med en Horeca-messe. Adressen til konkurranseområdet er:

HUNGEXPO Budapest Congress and Exhibition Center

Budapest, Albertirsai út 10, 1101 Ungarn

Team Norway skal konkurrere på konkurransens andre dag, 24. mars, på kjøkken nummer syv.

Om Stiftelsen Norsk Gastronomi

For å lese denne saken må du være abonnent

Reiseliv1 & Convenience – nye saker på nett hver dag og 7 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler på både reiseliv1.no og convenience.no samt e-utgaven.

Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
3 mnd

150,- 575,-

KJØP

Reiseliv1 & Convenience
Nett og papir
12 mnd

1875,-

KJØP

Reiseliv1 & Convenience
Nett
1 mnd

1,- 145,-

KJØP

Reiseliv1 & Convenience
Nett
12 mnd

1430,-

KJØP

Powered by Labrador CMS